Tragedija v Brežicah: Z nožem do smrti zabodel policista, nato še sebe
Črna kronika
Tipografija

V okolici Brežic je nekaj pred 11. uro neznanec z nožem zabodel policista v predel prsi. Hudo poškodovanega 30-letnega policista so reševalci odpeljali v bolnišnico, tam pa je zaradi poškodb umrl. Neznanec je po napadu zbežal in si v bližini z nožem sodil sam, so še sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

 

Okoliščine dogodka kriminalisti in policisti še preiskujejo.

Današnji dogodek, ko je neznanec z nožem do smrti zabodel policista, je zgolj dokaz, da se dela policistov ne da primerjati z delom uradnika, je v izjavi po dogodku  dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. "Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto in bojim se, da bo samo še huje," je dodal.

Po Uroševičevih besedah se dela policista ne da primerjati z delom uradnika ravno zaradi njegove izpostavljenosti in kontakta, ki ga ima z ljudmi.

Kaj se je dejansko dogajalo:

Policisti so dopoldne dobili obvestilo domačinov, da se po vasi Žejno nad Čatežem ob Savi potika domačinom neznan mladenič, ki išče delo, govori pa angleško, je v izjavi povedal direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin. V vas sta se pripeljali dve vozili policistov, ki so se pogovorili z domačini, a fanta niso našli, zato so odšli. Okoli 11.45 so dobili vnovičen klic, zato sta se patrulji spet odpravili v kraj.

Patrulja, v kateri je bil policist Damir Golobič, je mladeniča tudi izsledila, sedel je ob cesti. Ko je Golobič pristopil do mladeniča, je ta nenadoma zamahnil z nožem in ga zabodel. Ranjenemu policistu so nemudoma nudili prvo pomoč ter ga odpeljali v bolnišnico, kjer pa je okoli 13.30 umrl.

Mladenič je po napadu stekel okoli 100 metrov stran, se zabodel v prsni koš in umrl. Po sedanjih podatkih ni šlo za primer, ki bi mu lahko pripisali maščevalne okoliščine, je še dejal Ogulin. Sam je zaradi dogodka zelo pretresen, govoril je že s starši pokojnega policista, obenem pa je svojcem in vsem policistom, ki so delali z Golobičem, javno izrekel sožalje. Golobič je bil sicer doma iz sosednje vasi.

Tudi po besedah namestnice generalnega direktorja policije Tatjane Bobnar so v policiji pretreseni in šokirani, saj so ponovno soočeni z najhujšo izgubo, ki se lahko zgodi v policiji. Znova so namreč izgubili sodelavca, ki je zjutraj šel na delovno mesto, da bi pomagal ljudem, je dejala.

Zato s svojci in kolegi umrlega policista delijo jezo zaradi tega krivičnega in nedopustnega dejanja. "Naj nekdo stopi pred svojce in pove, da je poklic policista primerljiv z ostalimi poklici v javnem sektorju," je dejala. Tudi sama je svojcem izrekla sožalje in dejala, da so ostalim policistom že nudili psihološko pomoč. Z Ogulinom bo danes obiskala svojce umrlega policista, v četrtek pa jih bo obiskal generalni direktor policije Marjan Fank, je napovedala.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je družini, svojcem in sodelavcem umrlega policista prav tako izrekla iskreno sožalje. Kot so sporočili z ministrstva, jih je vest globoko pretresla.

Ta tragičen dogodek znova dokazuje, kako nevaren je poklic policista in v kako nepredvidljivih situacijah se lahko policisti znajdejo pri svojem delu. Zato se moramo vsi skupaj zavedati pomembnosti njihovega poslanstva in nevarnosti, ki so jim vsakodnevno izpostavljeni, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

Kot so dodali, bo ministrica še naprej vlagala maksimalne napore v izboljšanje kadrovskega, materialnega in finančnega stanja v policiji.

Tudi policijska sindikata sta nasilno smrt policista pospremila z izrazi sožalja družini, svojcem in sodelavcem. V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so poudarili, da je vsak napad na policista zavržno dejanje, vredno obsodbe. "Takšni dogodki se zdaj očitno dogajajo že vsako leto in bojim se, da bo samo še huje," pa je za STA dodal predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič.

Današnji dogodek je dokaz, da se dela policistov ne da primerjati z delom uradnika, in sicer zaradi njegove izpostavljenosti in kontakta, ki ga ima z ljudmi, je dodal. Na vprašanje, ali so policisti dovolj opremljeni, da lahko oprema prepreči najhujše, pa je odgovoril, da pri takšnih zahrbtnih napadih, kot je bil današnji, tudi oprema ne more veliko pomagati.

Tudi v SPS opozarjajo, kako nevaren je poklic policista in s kakšnimi situacijami se podcenjeni slovenski policist vsakodnevno srečuje pri zagotavljanju varnosti državljanom. Policiste, ki so s svojim delom in nalogami vsakodnevno izpostavljeni nevarnostim, pa so pozvali, naj bodo pri svojem delu skrajno previdni in naj v prvi vrsti poskrbijo za lastno varnost.

SPS, čigar član je bil umrli policist, bo svojcem nudil vso pomoč in podporo, so še zagotovili.

Po današnjem napadu z nožem se črni seznam policistov, ki so umrli med svojim delom, podaljšuje. Na njem je že šest policistov, kar trije so umrli v zadnjih dveh letih. Skupno so od osamosvojitve Slovenije zaradi napada umrli štirje policisti, enemu je pri reševanju ponesrečenca spodrsnilo, drugega je pri zasledovanju vlomilca izdalo srce.

Letos do 25. junija je policija sicer zabeležila skupaj 67 napadov na policiste, v katerih je bilo napadenih 100 policistov. V tem obdobju je bilo v postopkih uporabe prisilnih sredstev zaradi napadov nanje poškodovanih 19 policistov, kažejo statistični podatki policije.

Lani je bilo napadenih 279 policistov, v letih 2011 in 2012 pa je bilo napadov čez 500. Bobnarjeva pravi, da so napadi na policiste sicer vse bolj kruti in se vse večkrat dogajajo iz maščevanja. Zato svoje predloge za spremembo zakonodaje ne podajajo, ker bi si želeli policijsko državo, ampak da bi zagotovili varnost tako policistom kot državljanom.

Sta

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300