Ptuj: Simbol in ponos mesta, kulturni spomenik brez hidranta
Črna kronika
Tipografija

Po ponedeljkovem požaru na sloviti 850 let stari gotski cerkvi Notre Dame v Parizu je bilo na Ptuju ponovno slišati opozorila o tem, da na gradu, simbolu in kroni vedute mesta, ni hidranta. Gasilci bi ga v primeru gašenja na griču sredi mesta nujno potrebovali.

S pobudo, da se na gradu nemudoma uredi hidrantno omrežje, ki bo omogočalo nemoteno aktivno delovanje gasilcev v primeru požara, se je oglasil mestni svetnik Milan Klemenc (ZA Ptuj). V pobudi je med drugim zapisal, da si je nekdanje vodstvo mestne občine (MO) Ptuj za namestitev hidranta zelo prizadevalo, a je bilo pri realizaciji neuspešno. Načrt je bil, da bi sočasno uredili električno in hidrantno napeljavo. Nova elektro omarica (priključek, nikzonapetostni vod) bi služila zagotavljanju električne energije za prireditve na parkirišču pod gradom in na griču Panorama. Za položitev napeljave bi izkopali sto metrov jarka, globine 50 in širine 30 centimetrov. Po končanih delih bi jarek zagrnili, vidnih sledi posega ne bi bilo. „Zavod za varstvo kulturne dediščine, območna enota Maribor, je marca 2017 za navedena dela izdal pozitivno kulturno-varstveno soglasje z veljavo dveh let. MO Ptuj k izvedbi del ni pristopila, ker je bila naknadno zahtevana izdelava konzervatorskega načrta, ki prvotno ni bil v planu. Občina je bila nato neuradno obveščena, da ministrstvo za kulturo izdaji služnostne pravice ni naklonjeno. Za hidrantno in elektro omrežje je MO Ptuj poskušala soglasje večkrat pridobiti, a pri tem ni bila uspešna. Ta pereči problem je poskušala rešiti, nanj večkrat opozorila ministrstvo za kulturo. Odgovor pristojnih je bil, da se težave zavedajo in jo poskušajo rešiti,“ navaja Milan Klemenc.

Do hidranta s soglasjem ali brez njega

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 15:00

    Zastoji:- Na gorenjski avtocesti med priključkom Podtabor in viaduktom Ljubno proti Karavankam, 1 km.- Zastoj tovornih vozil na dolenjski avtocesti[…]

radioptuj300