Ptuj: Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč
Črna kronika
Tipografija

Po Sloveniji so minule dni z več prireditvami obeležili svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Od leta 1991 do danes so slovenske ceste po podatkih policije terjale življenje 7.526 ljudi, od tega 90 letos.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč tradicionalno obeležujejo tudi na Ptuju. Organizator dogodka je Svet za preventivno in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP) mestne občine (MO) Ptuj v sodelovanju z vrtcem, osnovnimi in srednjimi šolami, Združenjem šoferjev in avtomehanikov Ptuj, zavodom Varna pot ter nekaterimi drugimi organizacijami. Skozi program prireditve, ki je potekala v dvorani Gimnazije Ptuj, so na zelo ilustrativen način poudarili izgubo in bolečino, ki jo občutijo svojci žrtev. Pa tudi osebne izkušnje žrtev so prikazali zelo nazorno.

Dijak strojne šole Jure je orisal svoje srečanje s prometno nesrečo, v kateri je utrpel poškodbo glave. Končalo se je srečno, lahko bi se kako drugače, tudi najbolj tragično. Ambasador Zavoda Varna pot Dario Divković je predstavil izkušnjo s prometno nesrečo, v kateri je izgubil očeta in brata. On in mama sta bila težko telesno poškodovana. Poškodbe so mu povzročile hude posledice, zato se je učil na novo govoriti, spoznavati ljudi okoli sebe, hoditi … Prav ta mesec mu je uspel velik cilj, končal je študij in diplomiral z gradbeništva.

Žrtve niso statistika, temveč so to obrazi, imena, priimki, zgodbe …

Osrednja govornica na prireditvi je bila županja mestne občine (MO) Ptuj Nuška Gajšek. „V tem letu je na slovenskih cestah umrlo že 88. oseb. Deset let nazaj, leta 2009, jih je umrlo 163. Nekdo bi lahko ob tem pomislil, da je statistika dobra in da bi morali biti zadovoljni. A vsi, ki smo danes tukaj, vemo, da je podatek skrb vzbujajoč in s tem ne smemo, ne moremo biti zadovoljni. Danes smo tukaj za vsako izmed teh 88 nesmiselnih žrtev, ki se jim ni uspelo niti posloviti. To možnost jim je namreč nekdo ukradel; skupaj z življenjem. Ko potrkajo na naša vrata, ko zazvoni naš telefon, takrat se zavemo, da ne gre več za številke. Takrat, ko se lomijo srca, ko bolijo duše, tudi statistike več ni. So obrazi, imena in priimki, zgodbe, ki so jih gradile sanje o prihodnosti. So leta spominov, družine, ljubezni, so bratje, sestre, starši, otroci, prijatelji. So bili. Ko se v sekundi razblinijo vse naše sanje, se zavemo, da smo ta statistika lahko jutri mi vsi,“ je v ganljivem in vsebinsko zelo dobrem govoru izpostavila županja Gajškova ter nadaljevala: „Polovica povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je alkoholiziranih. Vsi, ki tega odločno ne obsodimo in o tem raje niti ne govorimo, to toleriramo in tiho podpiramo. Kdaj smo kozarcu piva pripisali večjo vrednost kot človeškemu življenju? Kdaj je telefon v roki nadomestil objeme? Kdaj je ena prihranjena minuta postala pomembnejša od celega življenja? En trenutek spremeni vse. Razbije družine, zapusti otoke, ostaneš sam. Z nikoli zaceljenimi ranami in zlomljeno dušo. Izguba nariše praznino, ki je ni mogoče zapolniti. Ostanejo samo spomini. In večni zakaj. Marsikaj lahko nadomestimo, življenja ne moremo.“

Letno na cestah umre 1,2 milijona ljudi

Predsednik SPVCP MO Ptuj Franc Kozel je poudaril, da je po vsem svetu preveč prometnih nesreč, podatki so zastrašujoči. „V enem letu na cestah po svetu umre 1,2 milijona udeležencev v prometu. Povprečno na dan je to 3.390 ljudi. Telesno poškodovanih v prometnih nesrečah je okoli 50 milijonov. Od teh jih več kot pet milijonov ostane trajnih invalidov. 60 odstotkov udeležencev prometnih nesreč je starih med 15 in 44 let. Po podatkih Evropske komisije je v letu 2018 na cestah umrlo več kot 25.100 ljudi, telesno poškodovanih jih je bilo 1,8 milijona. Pred desetimi leti je bil podatek še bolj zaskrbljujoč, v Evropi je v prometu umrlo čez 50.000 oseb.“ Kozel je v nagovoru spomnil še na cilj nič smrtnih žrtev v cestnem prometu.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 29.05.2020 06:44

    Zaradi živali je promet oviran na pomurski avtocesti med Pincami in Lendavo proti Lendavi.Ponekod na Dolenjskem megla v pasovih zmanjšuje[…]

radioptuj300