V 10 letih na slovenskih cestah poginilo skoraj 100.000 živali
Črna kronika
Tipografija

Vsako leto na cestah pogine več kot 6.000 živali, največ srnjadi in lisic. Da bi bilo poginov živali zaradi trka z vozilom čim manj, na drugi strani pa zato, da bi se povečala varnost udeležencev v cestnem prometu, so na direkciji za infrastrukturo do konca lanskega oktobra s skoraj 21.000 modrimi odsevniki opremili 316 km odsekov. Prve ugotovitve že kažejo, da je povoza živali manj.

Modri odsevniki so bili v Sloveniji prvič testno nameščeni že avgusta 2016, tedaj se je v prvih mesecih po namestitvi število povožene parkljaste divjadi v primerjavi s primerljivimi obdobji v preteklih letih pomembno zmanjšalo (za okrog 30 %), v daljšem časovnem obdobju dveh let je bilo zabeleženih za malo manj kot 10 % manj trkov. »Učinka nameščenih odvračal v lanskem letu še ne moremo oceniti, bo pa v letih 2020 in 2021 potekal tudi monitoring učinkovitosti,« je povedal Boštjan Pokorny, dekan Visoke šole za varstvo okolja.

Že sedaj pa upravljavci lovišč, torej lovci, opažajo, da je praviloma manj povoza kot prej. To ne pomeni, da do trkov ne prihaja. »Noben odvračalni ukrep, kar velja tudi za modre odsevnike in zvočna odvračala, ne more biti popolnoma učinkovit, zato bo do trka z divjadjo še vedno prihajalo – sploh tam, kjer je velik nemir,« opozarja Pokorny. Nadzor prehajanj živali prek cest je namreč potrdil, da so potepuški psi zelo pomemben dejavnik tveganja. »Pogosto psi priženejo živali, npr. srne, prav pod kolesa.«

V življenjski prostor divjadi moteče posegajo tudi ljudje s svojimi aktivnostmi. »Omeniti velja rekreativce, ki sredi noči čutijo potrebo z baterijskimi svetilkami zahajati v življenjski prostor divjadi ter jo neposredno in neprestano vznemirjajo, ter vse neodgovorne in pogosto povsem nepotrebne oblike rekreacije, kot so vožnja z motornimi kolesi, štirikolesniki ali pogosto tudi gorskimi kolesi v naravnem okolju. Drastična omejitev nemira v življenjskem okolju divjadi (zlasti v bližini prometnic) bi zagotovo imela zelo pozitiven vpliv na zmanjšanje števila trkov oz. povoza prostoživečih živali,« je kritičen Pokorny.

Modri odsevniki zgovorno opozorilo tudi voznikom

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300