Tragedija pred dnevi ni dovolj užalostila Slovenije in nogometnih navdušencev?
Črna kronika
Tipografija

Kurjenje bakel, izzivanje k pretepom, poškodovanje avtobusov … je izkupiček (navijaškega) derbija med Mariborom in Olimpijo. Na Policiji se zato sprašujejo: »Ali ni morebiti ena tragedija pred dnevi dovolj užalostila celotnega mesta, celotne Slovenije in velikega dela nogometnih navdušencev po Evropi in svetu?« Ob tem opozarjajo, da Policija takšnih dejanj in nestrpnosti ne bo dopuščala.

Nogometno tekmo si je ogledalo okoli 11. 000 gledalcev, od tega okoli 900 navijačev navijaške skupine »Viole«, ki so bili na tribuni jug. Na tribuni sever je bilo okoli 400 organiziranih navijačev navijaške skupine "Green Dragons" ter okoli 150 navijačev NK Olimpije na sektorju H zahodne tribune (Suportersi NK Olimpije).

Pred tekmo je policija poskrbela za varen prihod igralcev in vseh navijačev na stadion, kršitev pa do tedaj niso beležili. »Kmalu po začetku tekme smo na vstopu na severno tribuno zasegli pirotehnično sredstvo 26-letnici iz Moravč. Pristojnemu sodišču bomo zoper njo podali obdolžilni predlog. Ob 20.30 je 33-letni Mariborčan na južni ploščadi izzival k pretepu gostujoče navijače in ni upošteval ukazov policistov. Zaradi tega smo mu izdali plačilni nalog in ga do zaključka tekme pridržali,« so povedali na PU Maribor.

Med tekmo so eni in drugi organizirani navijači prižgali večje število bakel. Policisti so osmim polnoletnim kršiteljem izdali plačilne naloge, zoper mladoletnika pa bodo pristojnemu sodišču predlagali uvedbo postopka o prekršku. »Policisti s prepoznavo kršiteljev nadaljujejo in o kršitvah zbirajo dodatna obvestila. Zoper vsakogar, ki bo prepoznan kot kršitelj bomo, tudi naknadno, dosledno ukrepali.«Policisti so obravnavali tudi 25-letnega Celjana in 26-letnika iz Zgornjega Boča, ki sta preskočila varnostno ograjo in stekla na igralno površino. Policisti so obema izdali plačilni nalog in ju pridržali do zaključka nogometne tekme. Slednjemu so izrekli tudi ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.

Razgrajanje navijačev se je nadaljevalo tudi po tekmi. Tako so do sedaj neznani storilci v bližini Koroškega mostu na Dravograjski cesti v Mariboru proti trem avtobusom, ki so prevažali organizirane gostujoče navijače, vrgli več kamnov in dva avtobusa poškodovali. Materialna škoda znaša okoli 2.000 evrov. »Policisti bomo storili vse, kar je v naši moči, da storilce tega dejanja izsledimo in ovadimo.«

Policija podpira druženje, a ne vandalizma

Ob tem poudarjajo, da Policija podpira javna zbiranja ljudi in njihovo druženje, še posebej, kadar se družijo zaradi športa. »Poseben čar ima tudi prisoten navijaški naboj, v mestu Maribor pa pred podobnimi športnimi dogodki nastane posebno, rivalsko vzdušje. Velika večina navijačev se napoti na stadion zato, da s spodbujanjem podprejo moštvo, za katerega goreče navijajo in večina si jih želi ob tem uživati. Žal pa se vse pogosteje zgodi, da takšen spektakel pokvarijo ljudje, ki jih lahko označimo zgolj kot vandale. Poškodovanje avtobusov z gostujočimi navijači, v nasprotju z  bučnim in športnim navijanjem na stadionu, lahko označimo res zgolj kot vandalizem in policija tako dejanje najostreje obsoja. Niti pomisliti nočemo na posledice, ki bi lahko nastale, če bi kateri od kamnov zadel kakšno steklo na avtobusu in bi morebiti poškodoval voznika.«

 

Foto: NK Maribor

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300