Ptuj : Ko koronavirus ustavi izplačilo pokojnine
Črna kronika
Tipografija

Ptujčan, državljan Republike Slovenije, ki že vrsto let prejema zasluženo pokojnino iz Severne Makedonije, je v začetku aprila doživel neprijetno presenečenje: z žigom Ljubljane, pripisom „Vrniti - Ustavljen promet - Pandemija“, mu je bilo vrnjeno pismo s potrdilom o življenju, ki ga mora dvakrat letno poslati v Skopje, z njim pa dokazuje, da je živ, kar je podlaga za izplačilo pokojnine.

Pismo je poslal po navadni pošti, tako kot vedno, ker ga je pošiljanje priporočenih pisem v preteklosti že izučilo: ponavadi so jih založili, izplačilo pokojnin pa se je zavleklo za nekaj mesecev. Oddal ga je na okencu ptujske pošte, kjer pa mu niso povedali, da je Pošta Slovenije zaradi pandemije koronavirusa ustavila poštni promet s številnimi državami sveta, med njimi tudi s Severno Makedonijo. Potrdila doslej ni pošiljal po elektronski pošti, ker je skopski Fond za pokojninsko in invalidsko zavarovanje vedno zahteval overjeno originalno potrdilo. Tega je v začetku aprila overil na Upravni enoti Ptuj; ponavadi ga sicer overi na Zpizu, a so imeli zaprto.

Njegova zgodba ni osamljena, veliko ljudi je zaradi pandemije covida-19 na tak ali drugačen način prizadetih. Nikoli ni nergal, tudi tokrat se ni želel izpostaviti, ker kot je dejal, se dogaja vsem, ne samo njemu in tistim, ki so vezani na izplačila pokojnin iz Severne Makedonije. Tudi Makedonci, ki prejemajo pokojnine iz drugih držav, omenjenih potrdil ne morejo poslati, ker je tudi njihova pošta ustavila promet, je izvedel od svojih makedonskih sorodnikov. Le da je to ena od tistih zgodb, kjer gre za preživetje, kjer je družina v celoti odvisna od pokojnine v višini 500 evrov. Vsi dosedanji telefonski klici v Skopje so ostali brez odgovora.

Kdaj bodo v Skopju lahko prejeli njegovo potrdilo, ne ve, kot tudi ne ve, kako bo z izplačilom prihodnjih pokojnin, s kakšno zamudo jih bo prejel, ker njegovega prvega potrdila o življenju do 30. aprila niso prejeli.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 29.05.2020 06:44

    Zaradi živali je promet oviran na pomurski avtocesti med Pincami in Lendavo proti Lendavi.Ponekod na Dolenjskem megla v pasovih zmanjšuje[…]

radioptuj300