Zaradi zlorabe položaja ovadeni nekdanji vodilni v Perutnini Ptuj
Črna kronika
Tipografija

NPU je zaradi suma zlorabe položaja kazensko ovadil sedem fizičnih oseb, med njimi bivšega prvega moža družbe s Ptuja. Očitajo mu, da je v letih 2008 in 2009 zlorabil položaj in pridobil premoženjsko korist gospodarski družbi iz Ljubljane v višini najmanj štiri milijone evrov. Šlo naj bi za nekdanjega prvega moža Perutnine Ptuj Romana Glaserja.

Prvoosumljeni predsednik uprave je po ugotovitvah preiskovalcev zlorabil svoj položaj tako, da je v letih 2008 in 2009 v imenu in za račun gospodarske družbe sklenil dve kupoprodajni pogodbi za nakup delnic ter druge listine, vezane k tema pogodbama, v skupnem znesku približno 26 milijonov evrov. "Nato je na podlagi teh pogodb poravnal kupnino v dogovorjenem znesku. Pri tem je ravnal v nasprotju z interesi podjetja, ki ga je vodil, in v nasprotju s skrbnostjo dobrega gospodarja," so danes sporočili s policije.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so ugotovili, da je sklenil pogodbo, čeprav je vedel, da nakup teh delnic ni bil potreben, in da je poštena oz. ekonomsko upravičena cena delnic bistveno nižja od pogodbene cene. Na ta način je direktor gospodarske družbe drugi gospodarski družbi pridobil premoženjsko korist v znesku najmanj štiri milijone evrov.

Poleg predsednika uprave so kazenske ovadbe zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti doletele tudi preostale člane uprave ptujske družbe. Odgovorne osebe družbe iz Ljubljane, ki je pridobila omenjeno premoženjsko korist, ter druge, s to družbo in osumljenimi povezane osebe, pa so utemeljeno osumljene pomoči pri storitvi navedenega kaznivega dejanja.

Preiskovalci NPU so prav tako pet od sedmih osumljenih že aprila letos kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic oz. zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Spomladi leta 2008 so družbe Holding PMP, Merkur, Zlata Moneta 2, Perutninarska zadruga Ptuj in Comet objavile prevzemno ponudbo za Perutnino Ptuj, za delnico so ponudile 18 evrov. V ponudbi so pridobile dodatnih 23 odstotkov delnic Perutnine Ptuj in lastništvo povečale na nekaj več kot 65 odstotkov. Med lastniki Holdinga PMP so tudi člani takratne uprave Perutnine Ptuj.

Po poročanju portala necenzurirano.si je ovadba doletela nekdanjega predsednika uprave Perutnine Ptuj Glaserja, pa tudi nekdanje člane uprave Perutnine in takratne odgovorne osebe družbe Merfin, preko katere so menedžerji Merkurja od leta 2007 lastninili nakelskega trgovca.

Merkur je po pisanju portala v Perutnino Ptuj investiral več kot 25 milijonov evrov in je bil najpomembnejši član konzorcija, ki je menedžerjem na čelu z Glaserjem pomagal pri prevzemu družbe. Na drugi strani je Perutnina Ptuj "priskočila" na pomoč tudi menedžerjem Merkurja na čelu z Binetom Kordežem in od njih odkupila za okoli 26 milijonov evrov Merkurjevih delnic.

Kordeža po neuradnih informacijah ni med ovadenimi. Že leta 2016 je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde za storitev 11 kaznivih dejanj. Dosojena mu je bila nekaj več kot sedemletna zaporna kazen, vendar so konec lanskega leta ugodili njegovi prošnji za predčasni izpust, še piše portal.

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300