Slovenca s spletno prodajo sintetičnih drog do milijonov evrov
Črna kronika
Tipografija

Avstrijska in slovenska policija sta junija razbili hudodelsko združbo, ki je vodila dobičkonosno mednarodno spletno trgovino s sintetičnimi drogami. Glavna akterja v združbi sta bila Slovenca, ki sta na ta način prodala najmanj 500 kilogramov prepovedanih substanc in tako zaslužila najmanj 2,2 milijona evrov.

Preiskovalni organi so omenjeni hudodelski združbi prišli na sled potem, ko so maja 2014 v Avstriji izsledili enega od kupcev te droge, je na današnji novinarski konferenci v Gradcu povedal predstavnik policije avstrijske Štajerske Erich Schnedl.

Ko so ugotovili, da sledi vodijo v Slovenijo, so se v preiskavo novembra lani vključili še slovenski preiskovalci in skupaj so junija letos aretirali ključni osebi ter še nekatere njune pomočnike ali stranke.

Po besedah Schnedla sta spletno trgovino s sintetičnimi drogami vodila 29- in 30-letni Slovenec, pri tem pa sta jima med drugim pomagali tudi njuni partnerici. Enega od glavnih osumljencev so aretirali v Avstriji, drugega v Sloveniji. Trenutno se oba - po poročanju časnika Večer gre za Tadeja Savca iz Lenarta in Dejana Žnidariča iz Maribora - nahajata v priporu v Sloveniji, grozi pa jima do 15 let zapora.

Spletna trgovina je bila po besedah Schnedla izjemno dobro organizirana in prikrita, zato so imeli preiskovalci kar nekaj težav pri njeni izsleditvi, čeprav je bila široko dostopna na spletu. Po dosedanjih ugotovitvah je bilo od februarja 2013 do maja letos prek nje izvedenih nekaj manj kot 2200 naročil v skupni vrednosti okoli 2,2 milijona evrov za 713 strank v 42 državah.

Tako je bilo najverjetneje prodanih okoli 500 kilogramov sintetičnih drog, ki bi v prodaji na ulici lahko dosegle vrednost tudi do 15 milijonov evrov. Med kupci so bili namreč večinoma preprodajalci, ki so to drogo prodajali naprej. Ena od oseb, ki je prepovedano drogo kupovala prek te spletne strani, je zaradi predoziranja lani umrla.

Da bi vodji spletne trgovine prikrila svoje sledi, sta ustanovila več off shore podjetij v tujini, prek katerih sta poslovala. Plačila so bila možna tudi v bit coinih. Spletni strežnik je izhajal iz Hong Konga, drogo pa so dostavljali po pošti iz različnih držav v Evropi. Drogo, najverjetneje azijskega izvora, sta Štajerca nabavljala na Nizozemskem in Madžarskem. Denarja nista nikoli dobivala na svoj bančni račun, z njim pa sta kupovala nepremičnine, da bi tako prikrila njegov izvor.

Trenutno je v priporu v Sloveniji poleg njiju še ena od njunih strank, dve aretirani osebi so medtem že izpustili na prostost. Vsi so slovenski državljani, stari od 27 do 39 let z bivališčem v Mariboru, Ljubljani, Kranju in okolici.

Sta

Fotografija je simbolična

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300