Z jesenjo morda že novosti, tudi višje kazni za voznike
Črna kronika
Tipografija

Ministrstvo za infrastrukturo, ki je pripravilo predlog novega zakona, je e-skiroje uvrstilo med električna posebna prevozna sredstva, ki lahko dosežejo najvišjo hitrost 25 kilometrov na uro. Za preseganje te hitrosti je predvidena kazen kar 500 evrov.

Dejstvo je, da so električni skiroji prehiteli Slovenijo po desni; zakon, ki bi jasno opredelil oziroma določal, kaj je dovoljeno in kaj ne, namreč še ni nared oziroma je šele zdaj prišlo do predloga novele zakona o pravilih cestnega prometa, ki določa tudi pravila ravnanja za električna posebna prevozna sredstva, med katera štejemo tudi električne skiroje.

Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da se bomo z e-skiroji lahko vozili na površinah za pešce in kolesarskih površinah, »pri čemer bodo morali uporabniki električnih posebnih prevoznih sredstev hitrost vožnje prilagoditi površini, po kateri se gibajo. Hitrost na območjih v prometu, ki so namenjena pešcem, ne bo smela preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci. Če bomo hitrejši, nas lahko oglobijo za 80 evrov. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo električna posebna prevozna sredstva uporabljati tudi desni rob smernega vozišča ceste v naselju.«

Mladi jih ne bodo smeli voziti

Pri vožnji ponoči morajo skiroji na električni pogon imeti žaromete spredaj in zadaj, vključno z odsevniki. Predvidena kazen, če e-skiro ne bo tako opremljen, znaša 40 evrov. Kar zadeva zaščitno opremo, morajo čelado na e-skiroju nositi vsi do dopolnjenega 18. leta starosti. Kazen za neupoštevanje: 120 evrov. Predlog tudi pravi, da otroci do 14. leta električnega skiroja sploh ne bodo smeli upravljati.

Kazen v višini 120 evrov preti tudi, če bomo vozili električni skiro in istočasno še telefonirali ali počeli nekaj, kar bi zmanjševalo našo slušno ali vidno zaznavanje oz. zmožnost obvladovanja e-skiroja.

Enkrat višja kazen za telefoniranje med vožnjo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300