Koronavirus in kriminal: Največ kršitev pri stikih otrok z razvezanima staršema
Črna kronika
Tipografija

Inštitut za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti je objavil študijo o kriminaliteti v času covida-19, ko se je zaradi ukrepov za zajezitev pandemije vsakdan ljudi po vsem svetu radikalno spremenil. Omejitve gibanja in delovanja, ki so jih deležni posamezniki, pomembno vplivajo na njihovo psihično sliko, njihovo vedenje in ravnanje, do sprememb pa ne prihaja le na polju dovoljenega ravnanja, temveč tudi na polju prepovedanega.

Eden od glavnih zaključkov avtorjev študije Mojce M. Plesničar, Marka Drobnjaka in Katje Filipčič je, da vpliva pandemije in ukrepov zoper njo ne bodo čutili le zdravstvo, šolstvo in gospodarstvo. Posledice so namreč že zaznavne tudi na področju kriminalitete, še več pa jih po njihovem mnenju lahko pričakujemo v prihodnje, tudi ob zajezitvi pandemije in pričakovanem sproščanju ukrepov.

Porast koronakriminalitete

Kriminalna dejanja so neizbežna v vsaki družbi, njihova pogostnost in vrste pa so odvisne od številnih dejavnikov, tudi od vsakokratnih socialnih okoliščin in družbenih razmer. Glede na spremenjene razmere v času pandemije covid-19 kriminologi po vsem svetu ocenjujejo, da je in bo tako v strukturi kot obsegu kriminalitete prišlo do pomembnih sprememb. Rdeča nit teh napovedi je v dejstvu, da se zaradi trenutnih razmer krepijo dejavniki, ki spodbujajo nekatere vrste kaznivih dejanj, po drugi strani pa onemogočajo tiste, ki so nujni za druge oblike kriminalitete. Logičen je porast tako imenovane koronakriminalitete, torej dejanj, katerih skupni imenovalec je izkoriščanje pandemije in trenutnih okoliščin. »Gre predvsem za razne oblike goljufij pri nabavljanju, ponarejanju in tihotapljenju zaščitne opreme, velikokrat v povezavi z organiziranim kriminalom, o zlorabah pri uveljavljanju raznih oblik pomoči, ki so na voljo v tem času, na primer zlorabe delodajalcev pri ukrepih, namenjenih varovanju delovnih mest. Poleg teh v skupino s povečanim tveganjem sodi tudi nasilje v družini, za katerega so dejavniki tveganja povečani že zaradi izrazito povečanega časa, ki ga družina preživi skupaj, ter omejenih možnosti za umik žrtev ali storilca,« navajajo avtorji študije.

Generalno varljivo manj kaznivih dejanj

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300