Za uboj očima sedem let zapora in obvezno zdravljenje
Črna kronika
Tipografija

V začetku decembra se je na ptujskem okrožnem sodišču končalo sojenje Daoudu Saadaouiju, 24-letniku alžirskih in slovenskih korenin, ki je bil obtožen umora svojega očima julija letos v Hermancih pri Ormožu. Sodišče mu je po priznanju krivde in obžalovanju dejanja prisodilo sedem let zapora.

Predobravnavni narok je bil 24. oktobra prekinjen, ker je moral izvedenec psihiatrične stroke Andrej Pišec ugotoviti, ali je Saadaoui, ki tudi zaradi težkega otroštva trpi za paranoidno shizofrenijo, sploh sposoben razumeti posledice morebitnega priznanja dejanja na sodišču. V svojem izvedenskem mnenju je zapisal, da poslabšanje njegove osnovne bolezni ni vidno ter da je obdolženi sposoben razumeti svoje odločitve.

Tožilec Branko Puppis je nato povedal, da kljub upoštevanju vseh olajševalnih okoliščin, ki so povezane z njegovim otroštvom in večkratnim nasilnim odnosom umorjenega očima Boštjana Habjaniča do obdolženega, ta še vedno nosi kazensko odgovornost. Zanj je predlagal sedem let in pol zapora ter obvezno psihiatrično zdravljenje, ki se mu bo vštelo v čas prestajanja kazni, prav tako pa, da zaradi ponovitvene nevarnosti ostane v priporu do pravnomočnosti sodbe.

Saadaouijeva zagovornica Metka Matjašič Šerdoner je pred izrekom sodbe opisala razmere, v katerih je živel njen klient, ki je že od otroštva trpel psihične težave, saj so ga vrstniki zavračali zaradi njegove drugačnosti, obenem pa ga v celoti nikoli ni sprejel niti njegov očim. Njegova edina zaupnica je bila mati, od katere je bil v celoti odvisen. Ob tem se je vprašala, kaj so počele pristojne službe, ki bi morale preprečiti trpljenje otroka. Obdolženi je ob priznanju krivde izrazil obžalovanje za storjeno dejanje, ki ga danes ne bi ponovil, a se ga tudi sicer le deloma spomni, saj v času dogodka še ni vzel zdravila. Povedal je, da ga je očim, ko se je preselil k njim še v Majšperk, najprej sprejel, pozneje pa ga je, zlasti v odsotnosti mame, večkrat tepel in naganjal od doma.

Sodnik Marjan Strelec je upošteval vse olajševalne okoliščine in se odločil za sedem let zapora ter obvezno zdravljenje na forenzičnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Obdolženega je oprostil vseh stroškov sojenja, saj nima nobenih prihodkov, pritrdil pa je tožilčevi zahtevi za podaljšanje pripora.

Do umora v Hermancih je prišlo 22. julija letos. Po ugotovitvah policije sta se Saadaoui in njegov 35-letni očim v stanovanjski hiši zaradi loputanja z vrati najprej sprla in nato še stepla. Med prerivanjem je pastorek z mize pograbil škarje in z njimi v predel srca večkrat zabodel očima, ki je umrl na kraju dejanja. (sta)

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300