Sodišče nuno oprostilo plačila dolga
Črna kronika
Tipografija

Zasebna hrvaška agencija za izterjavo finančnih obveznosti je neuspešno poskušala izterjati dolg od ženske, ki je po osebnem stečaju postala nuna v enem od zaprtih samostanov na Hrvaškem. Sodišče je potrdilo, da ženska nima nobenega premoženja in jo oprostilo plačila dolga, ki znaša približno 10.000 kun (1350 evrov).

Eden od načinov, kako se lahko posameznik izogne izvršbam in plačevanju dolgov, je namreč ta, da postane menih ali nuna v katerem od bolj zaprtih cerkvenih redov, kar tudi pomeni, da nima nobenega osebnega premoženja.

V samostanu so pojasnili, da ženska z imenom fizične osebe, pod katerim jo agencija išče, ne obstaja več, ker je postala nuna in del samostanske klavzure. Poudarili so, da nuna nima nobenih prihodkov in premoženja več, temveč je svoje življenje zaupala Bogu. Prav tako naj ne bi imela osebnega telefona in elektronskega naslova, poroča zagrebški časnik in še pojasnjuje, da je ženska del samostanske skupnosti, ki je popolnoma ločena od zunanjega sveta. Da se je priključila klavzuri, se je morala odpovedati celotnemu premoženju, če ga je imela. Če je premoženje morda prepisala samostanu, je premoženje postalo skupno premoženje, samostan pa ne more biti pravni naslednik, od katerega bi lahko upniki zahtevali terjatve, navaja časnik mnenje neimenovanega pravnega strokovnjaka.

Ni znano, kdaj je ženska postala nuna. Sodišče v Novem Vinodolskem jo je lani oprostilo plačila približno 10.000 kun (1350 evrov) obveznosti do operaterja mobilne telefonije, zaradi katerih jo terja agencija. Ženska je na sodišču zatrdila, da nima nobenega premoženja, agencija pa ni uspela dokazati, da ženska vendarle ima premoženje. Pred tem je ženska končala v osebnem stečaju, potem ko je imela tri leta blokirane račune, je še poročal zagrebški časnik.

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300