V turistični agenciji Sajko  odpustil tretjino zaposlenih, v ATP skoraj polovico
Črna kronika
Tipografija

Težo epidemije na svojih plečih čutijo turistične agencije, ki beležijo najhujšo krizo do zdaj. Slovenjebistriška agencija Sajko je lahko letos izpeljala le okrog desetino predvidenih potovanj in izletov, iz podjetja Avtobusni prevozi ATP so sporočili, da so izvedli četrtino načrtovanega. Agencije so tako klecnile pod posledicami epidemije in bile prisiljene v odpuščanje.

Stroka in politika sta ves čas opozarjali na vire okužb, ki naj bi izhajali predvsem iz zasebnih druženj, porok in podobno. Kje so torej razlogi, da so gostinski lokali znova zaprti, čeprav nikoli niso bili viri okužb?« so se vprašali v sindikatu. A ukrepi vlade so jasni, posledice omejevanja gibanja in turističnega mrka pa: »Katastrofalne,« ocenjuje direktor Turistične agencije Sajko Milan Sajko. »Lahko kar odkrito povem, da je letošnje leto za nas katastrofalno. Izpeljali smo le okrog 10 % načrtovanih potovanj in izletov, daljša potovanja v tujino so praktično odpadla v celoti, razen tistih, ki so bila izvedena še v januarju in februarju,« je pojasnil.

Zato ni presenečenje, da sindikat turističnih in gostinskih delavcev dnevno prejema informacije podjetij, da ni več denarja, da so se finančne zaloge izčrpale in da bodo sledila odpuščanja delavcev. Že v času prvega vala in ob ponovni že drugi razglasitvi epidemije je na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih že preko 8.000 oseb iz te panoge! Da so finančne zaloge pošle, je priznal tudi Sajko, ki mu je sedem mesecev tudi zaradi dobrih rezultatov v preteklih letih uspelo obdržati enako število zaposlenih kot pred krizo. »Delno smo koristili ukrep čakanja na delo, ki je sicer dobrodošel, pokriva pa kljub vsemu le manjši del tekočih stroškov. A ker krizi ni videti konca, bomo za zagotovitev preživetja podjetja do konca leta žal prisiljeni odpustiti predvidoma tretjino zaposlenih,« je razkril žalosten scenarij.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300