Zavajajoče čudežne obljube glede zdravljenja covida-19
Črna kronika
Tipografija

Na internetu so se znova pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za izdelke s klorovim dioksidom, ki jih oglašujejo z imeni, kot so MMS, čudežni mineral ali čudežne kapljice, in naj bi bili kos celo covidu-19, a resnica je daleč od tega.

Zdravila za zdravljenje okužbe s koronavirusom še ni, zato ne verjemimo v zadnjem času vse večjemu številu spletnih oglasnih kampanj, ki obljubljajo, da imajo za nas izdelke, ki nas bodo obvarovali pred boleznijo covid-19 ali pa nas, če bomo za njo zboleli, celo pozdravili. Veliko pozornosti je v zadnjih tednih vzbudil znani spletni vplivnež, spremlja ga več tisoč ljudi po vsem svetu, Jordan Sather, ki je govoril o čudežnem mineralnem dodatku, imenovanem MMS, ki naj bi »izbrisal« koronavirus. 
Izjavil je celo, da naj bi pozdravil raka. Ob tem se je nemudoma oglasila ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) in opozorila, da uživanje MMS nevarno vpliva na zdravje in da niso seznanjeni z nobeno raziskavo, ki bi dokazala, da so ti izdelki varni za uporabo, kaj šele učinkoviti. Zaužitje MMS lahko po njihovih besedah povzroči slabost, bruhanje, drisko in simptome hude dehidracije, ali celo še kaj hujšega.
To je strup

Ker so se oglasi za MMS (miracle mineral solution ali čudežni mineral oziroma čudežne kapljice) pojavili tudi na slovenskem tržišču, se je nanje nemudoma odzval Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). »Slovence svarimo, da so se ponovno pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za izdelke s klorovim dioksidom (ClO2) oziroma tako imenovani MMS, ki predstavlja raztopino natrijevega klorita, ki se uporablja v industriji kot razkužilo, belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo. Že sama spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo kot ob zaužitju, previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin (ClO2),« so pojasnili.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300