Ptice z Balkana čez Slovenijo na krožnike Italijanov
Črna kronika
Tipografija

»Doslej smo verjeli, da je Slovenija nekakšna oaza, kjer so ptice varne pred nezakonitim ubijanjem. Sploh v primerjavi s sosednjo Italijo ali balkanskimi državami, kjer je kriminal nad pticami vsesplošno razširjen. Da žal ni tako in je razsežnost problema res velika, se nam kaže dan za dnem, saj število zabeleženih primerov narašča,« opozarjajo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

»Na žalost je tudi Slovenija trg za nezakonito trgovino z eksotičnimi vrstami ptic in drugih živali, je pa to področje, ki je v Sloveniji skromno raziskano. Težava ni samo ohlapna zakonodaja, temveč tudi premalo nadzora. Kakšno je dejansko stanje, žal nimamo podatkov. Tudi CITES poročila so na spletni strani ARSO (Agencije RS za okolje) dostopna samo do leta 2014. Treba je razumeti, da pri nezakonitem lovu in ubijanju ptic ne gre samo za lov s strelnim orožjem, ampak so tukaj obravnavani primeri nezakonitega zadrževanja ptic v ujetništvu ter trgovina s prostoživečimi vrstami ptic, primeri nezakonitega lova z ostalimi metodami, kot so limanice, pasti, mreže ter tudi zastrupljanje ptic. Na osnovi trenutnega poznavanja problematike ocenjujemo, da je v Sloveniji nezakonito ulovljenih ali ubitih med 14.000 in 49.000 ptic. Za Slovenijo imamo podatke za vsaj 25 posameznikov, ki se bolj ali manj redno ukvarjajo z nezakonitim lovom ptic pevk,« sta poudarila predstavnika DOPPS mag. Dominik Bombek in Tjaša Zagoršek.

Na DOPPSu se že dobri dve leti intenzivno ukvarjajo s problematiko nezakonitega lova in ubijanja ptic. Vse primere, ki jim jih sporočijo posamezniki, skrbno preučijo, in če se izkaže, da imajo dovolj dokazov ali zadosten utemeljen sum o nezakonitem ravnanju, primer prijavijo policiji ali pristojni inšpekcijski službi. »V letu 2019 smo na službe, pristojne za preganjanje tovrstnega kriminala, skupaj vložili 43 prijav, letos pa do decembra 78 prijav. Na tem mestu se želimo zahvaliti slovenski policiji, ki prijavljene primere obravnava profesionalno, hitro in z vso resnostjo.«

Dobički se merijo v milijonih evrov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300