Posledice rušilnega potresa vidne tudi na Ptuju
Črna kronika
Tipografija

Čeprav po vseh doslej zbranih informacijah potresni sunki, ki so danes opoldne razrušili mesto Petrinja na Hrvaškem, odkoder poročajo celo o smrtnih žrtvah, v Sloveniji naj ne bi povzročil škode, pa je na Ptuju tresenje tal  v starem mestnem jedru povzročilo rušenje nekaj strešnikov, skupil pa jo je tudi dimnik v Vošnjakovi ulici.

Stare in slabo vzdrževane (ali sploh nevzdrževane) zgradbe so ob potresnih sunkih, tudi šibkejših, zelo nevarne. To se je še enkrat več pokazalo tudi v Ptuju.

"Potres takšne intenzitete, kot je danes prizadel Hrvaško, bi v slovenski prestolnici povzročil rušenje dimnikov, morda bi razpokale ali se delno porušile najslabše grajene stavbe," ocenjuje inženir gradbeništva Angelo Žigon. Zato je ključnega pomena gradnja protipotresno varnih stavb ter protipotresna sanacija starejših.

Potresno varne so predvsem stavbe, zgrajene po potresu v Skopju leta 1963, ko so za vso tedanjo Jugoslavijo začeli veljati novi predpisi. Tako so večinoma varne tudi stolpnice, z izjemo dveh ali treh, tiste, zgrajene v zadnjih 20 letih pa so po njegovih besedah za pričakovane potrese absolutno varne. "Seveda se lahko zgodi izjema, a je sila neverjetna," dodaja.

Najbolj nevarni bloki, zgrajeni v začetku 50. in 60. let

Najbolj pa so v Sloveniji ogrožene večstanovanjske zidane stavbe, bloki s tremi ali štirimi nadstropji, zgrajeni v 50. in začetku 60. let prejšnjega stoletja. Te namreč nimajo dobrega razporeda sten, nekatere imajo morda tudi lesene strope, zato so najbolj potresno ogrožene.

Ob tem Žigon opozarja, da je treba morebitne razpoke na stavbah nujno takoj sanirati. Prvi potres lahko denimo povzroči eno razpoko, s čimer se nosilnost stene že zmanjša, pri naslednjem potresu, čeprav je manjši, pa lahko že povzroči porušenje. Vsaka razpoka sicer po njegovih besedah ni nevarna, to denimo velja za horizontalne razpoke, medtem ko je treba razpoke na nosilnih stenah čim prej sanirati.

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300