Izbrisani zahtevajo za dobrih 26,5 milijona evrov odškodnin
Črna kronika
Tipografija

Slovenska javnost je o izbrisu in izbrisanih prvič izvedela šele deset let po 26. februarju leta 1992, ko je Ministrstvo za notranje zadeve RS nezakonito izbrisalo iz registra stalnih prebivalcev Slovenije 25.671 prebivalcev, po nekih podatkih pa celo 26.000. Gre za prebivalce Slovenije, ki so s tem datumom izgubili svoj pravni status, in z njim povezane ekonomske, zdravstvene in socialne pravice. Zanje pa je začel veljati zakon o tujcih. Leta 2002 pa se je na Ptuju začel boj za pravice izbrisanih prebivalcev Slovenije. Ustanovljeno je bilo Združenje za človekove pravice – Društvo izbrisanih. Prvi predsednik je postal Aleksander Todorovič.

Do 18. junija leta 2014 izbrisani v Sloveniji niso imeli možnosti zahtevati odškodnine. Do tega datuma tudi pred slovenskimi sodišči niti eni osebi ni uspelo od države izterjati povračila škode zaradi izbrisa oz. vseh njegovih posledic. Z zakonom o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivališča, pa so to možnost dobile. Zahtevo za določitev denarne odškodnine v upravnem postopku so lahko izbrisane osebe vložile pri katerikoli upravni enoti. Odločbo o izplačilu odškodnine pa je izdala upravna enota, na območju katere je imela oseba v času izbrisa prijavljeno stalno prebivališče.

Iz evidence o odločitvah in izplačilih denarne odškodnine, ki se vodi na podlagi Zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva, je bilo v obdobju od začetka uporabe zakona, torej od 18. junija 2014 do 31. decembra lani 2020, pri upravnih enotah vloženih 8.182 zahtev za določitev denarne odškodnine zaradi izbrisa. „Odločeno je bilo o 8.062 zahtevah, od tega je bilo 5.797 zahtevam za določitev denarne odškodnine ugodeno, 1.988 zahtev je bilo zavrnjenih, 189 zahtev je bilo zavrženih, v 88 primerih pa je bil postopek ustavljen.

Na Ptujskem izbrisanih 600 oseb, odločb o odškodnini le 44

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300