Sanitarni odstrel ranjene divjadi: Srna, za pomoč počakaj do maja ...
Črna kronika
Tipografija

Kaj bi storili, če bi po nesreči povozili žival ali po naključju naleteli na ranjeno? Večina bi verjetno poklicala lovce, policijo ali center za obveščanje. A žal ni nujno, da bi vam pomagali.

To se je zgodilo bralki, ki je na cesti zagledala srno z več kot očitno zlomljeno taco, saj ji je ta nekontrolirano bingljala v zraku, za povrh vsega pa jo je preganjal še pes, ki se sicer redno prosto sprehaja po vasi. Ko jo je ujel, jo je prevrgel na tla, v tistem trenutku pa se je mimo pripeljal sosed, skočil iz avtomobila in pregnal psa, da se je ranjena žival lahko umaknila na varno. Poklicala sta lovca in ga prosila za pomoč. Obljubil je, da pride. Ker ga ni bilo, sta ga poklicala znova, takrat pa je dejal, da ga ne bo, ker je v tem času prepovedano streljati srnjad, saj so samice breje.

Kaj pa empatija do živali?

Kljub prošnjam, naj se vendar usmili ranjene živali, je ostal pri svojem, predlagal jima je, naj »zadevo uredita sama«. Razočarana nad zavrnitvijo sta poškodovano srno nato res skušala poiskati, a jima to ni uspelo, saj se je medtem stemnilo, ostal pa jima je grenak priokus, saj sta bila prepričana, da med poslanstvo lovcev sodi tudi empatija do živali.

Če se sliši še tako kruto ali nesmiselno, je lovec ravnal povsem v skladu s pravili, pojasnjuje Franci Ornik, dolgoletni predsednik Lovske družine Voličina. »Včasih smo taki pomoči rekli sanitarni odstrel, danes ta termin ni več v uporabi iz različnih vzrokov, med katerimi je večina nelogičnih, je pa res, da so se na to temo dogajale tudi zlorabe. Lovska in veterinarska zakonodaja si marsikje hodita navzkriž, nekatera pravila so čudna oziroma nič prav življenjska. Ljudje nas zaradi podobnih situacij pogosto kličejo, vem, da marsikateri lovec pomaga žival odrešiti muk, je pa res, da s tem krši pravila in se lahko znajde v postopku, zato tega ne stori, če ljudi ne pozna, saj se boji, da ga bodo prijavili in bo kaznovan.«

Psi v enem letu ubijejo 1.600 divjih živali

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300