Lažne poroke: Poročena, čeprav se sploh ne poznata ...
Črna kronika
Tipografija

Slovenski državljan ali državljanka si lahko ženina ali nevesto pripelje iz kateregakoli dela sveta. S poroko se tujemu državljanu priznajo vse pravice kot državljanu RS. Med drugim glede prijave bivališča, pridobivanja dela oziroma zaposlitve, šolanja, socialnih transferjev … Prijava bivališča in omogočanje zaposlitve ali pridobitve socialnih transferjev pa so nemalokrat razlogi za tako imenovano lažno (fiktivno) poroko.

S tovrstnim primerom so se nedavno srečali na upravnih enotah Ptuj in Ormož. Ker je bila situacija v zvezi s poroko sumljiva, so jo pod drobnogled vzeli policisti. 37-letna Slovenka se je junija lani, po naših informacijah na UE Ptuj, poročila s 30-letnim Kosovčanom. Ta je v Sloveniji sicer že imel dovoljenje za začasno prebivanje zaradi zaposlitve. Začasno bivališče je imel prijavljeno na stalnem naslovu svoje bodoče »neveste«, čeprav tam ni nikoli dejansko prebival. Kosovčan in 37-letna »podjetna« dama sta nato stopila še v zakonski stan, čeprav kljub istemu naslovu na njem nista skupaj bivala, pravzaprav med seboj nista niti komunicirala. Poročila sta se, da bi lahko Kosovčan ostal v Sloveniji.

Policisti so ugotovili, da ge za tako imenovano lažno poroko, sklenjeno z namenom preslepitve državnega organa. Po sklenitvi zakonske zveze je 37-letnica na UE Ormož poskusila urediti dovoljenje za bivanje v Sloveniji za svojega moža kot družinskega člana. Primer je očitno postal sumljiv in so ga pod drobnogled vzeli organi pregona. Postopek izdaje dovoljenja za prebivanje še ni zaključen, nesojeni mož s Kosova pa je medtem Slovenijo že zapustil. Ormoški policisti so pri osumljenki opravili hišno preiskavo, zoper oba vpletena bo zaradi suma storitve kaznivega dejanja overitve lažne vsebine na ptujsko okrožno državno tožilstvo podana kazenska ovadba.

Slovenija: v petih letih 23 primerov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300