Zakaj je bilo treba zasuti bazen ob dvorcu Jeruzalem
Črna kronika
Tipografija

Pred dnevi je Davorin Lesjak opozoril, da je spomeniško varovan vrt Ilse Fischerauer ob dvorcu Jeruzalem ostal brez svoje več kot 80 let stare znamenitosti – rekonstruiranega bazena, zgrajenega med letoma 1930 in 1940. Iz bazena, ki so ga spremenili v ribnik, so izginili vsi vloženi japonski krapi Koi, ki imajo življenjsko dobo med 25 in 35 let, za katere je Lesjak po svojih besedah plačal plačal od 150 do 500 evrov za komad.

»Poleg tega so izginile so vse košare s koreninami lokvanjev in tudi vse sladkovodne školjke, ki so bile na dnu kot filtratorji vode. S tem sta dvorec Jeruzalem in TIC Jeruzalem izgubila dovoljenje za obratovanje. Voda v ribniku je namreč predstavljala začetno zalogo v primeru izbruha in gašenja požara. Odstranitev bazena v parku dvorca Jeruzalem pomeni vandalizem brez primere in nepopravljivo škodo na kulturnem spomeniku in objektu, ki po zakonu uživajo posebno varstvo kot naša skupna kulturna dediščina,« poudarja Lesjak.

Odstranitev bazena je bila zahteva kulturnovarstvenega zavoda

Zasutje bazena so izvedli v podjetju Puklavec Family Wines, ki je lastnik parka. V odgovoru na opisano problematiko so najprej povedali, da od nekdaj posvečajo veliko pozornost domačemu okolju in posledično tudi nepremičninam ter da so se celovite sanacije zgodovinskega parka (ki vključuje tudi omenjeni sporni ribnik) lotili na osnovi podanih smernic in pogojev Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS): »Med pogoji je navedena tudi odstranitev bazena, ki je bil na območju parka od zadnje obnove dvorca Jeruzalem, saj bazen ni bil pravilno umeščen ter oblikovan. Podjetje bazena torej ni odstranjevalo na lastno pest in brez pravne podlage, ampak s soglasjem in na podlagi pridobljenih kulturnovarstvenih pogojev.«

Navedbam, da bazen ni bil pravilno umeščen in oblikovan, so pritrdili tudi v mariborski enoti ZVKDS. Pojasnili so, da so smernice za ureditev parka res podali (24. junija 2018 z veljavnostjo dveh let) in nam posredovali citat iz kulturnovarstvenih pogojev, izdanih žepodjetju Puklavec family Wines,: »Ob zadnji obnovi izveden vodni bazen je treba odstraniti oz. sanirati na način, ki je historično izpričan in upravičen.« Ob tem so dodali, da vloge za izdajo soglasja podjetju Puklavec Family Wines za sanacijo Fischeraurejevega vrta in odstranitev bazena niso prejeli in ga tudi niso izdali.

Lesjak navedbam Zavoda nasprotuje

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300