Videm, Haloze: Do pločnika Leskovec in počivališča Soviče še dolga pot
Črna kronika
Tipografija

Petki, sobote in nedelje so dnevi, ko imajo varuhi državne meje največ dela. Zaradi ogromno tranzitnega prometa proti hrvaški obali se na mejnih prehodih občasno ustvari nepopisna gneča. Ponekod, tudi v Halozah, je ob največjih prometnih konicah za prehod meje treba čakati več ur. Zadnje dneve pa je čakanje v kolonah postala stalnica že med delovnimi dnevi.

Medtem ko so imeli tuji turisti pred dobrim tednom dni med haloškimi griči brezglavi in brezciljni reli, pa je bilo zadnji konec tedna stanje dokaj umirjeno. V Leskovcu, kjer se zna ustvariti več kilometrov dolga kolona, je bil začuda promet bolj redek in tekoč. Drugače je bilo na avtocesti, kjer je se pred MMP Gruškovje spet ustvarila večkilometrska kača razbeljene pločevine. Situacija na cestah se torej dnevno spreminja, zato je pričakovati, da bodo Leskovčani upravičeno ponovno negodovali zaradi stoječih kolon vozil na glavni cesti skozi kraj.

Projektiranje polkilometrskega pločnika traja že dve leti ...

Glede na to, da gost promet zmanjšuje prometno varnost, so se na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI) odločili skozi Leskovec zgraditi pločnik. A do tega bo še dolga pot, saj ga projektirajo že skoraj dve leti. Po tem, ko so se julija 2019 nezadovoljni krajani Leskovca zbrali na protestnem shodu, je DRSI jeseni objavila razpis za izbiro projektanta. Tega so sicer izbrali (Tehnični biro Murska Sobota, vrednost pogodbe je 29.000 evrov), vendar pa projektna dokumentacija danes, po skoraj dveh letih, še ni izdelana. Na DRSI so povedali, da je sicer izdelava projekta za izvedbo del (PZI) v zaključni fazi, čakajo še mnenje Direkcije RS za vode. „Ko bo to pridobljeno, bo projektna dokumentacija predana v recenzijo. Po opravljeni recenziji bomo začeli postopki za pridobitev potrebnih zemljišč, pričetek gradnje je predviden v letu 2022, za kar so že tudi zagotovoljena finančna sredstva. Okvirna ocena vrednosti projekta je okoli 1,1 milijona evrov. Točna vrednost investicije bo znana po zaključenem razpisu oziroma po izboru izvajalca,“ so pojasnili na DRSI in dodali, da se bosta poleg 530 metrov pločnika ob glavni državni cesti v Leskovcu urejali še meteorna kanalizacija in cestna razsvetljava, predvidena je prestavitev in zaščita vodovoda ter zaščita telekomunikacijskih vodov.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300