Slovenija: Cepivo Jansen začasno umaknjeno
Črna kronika
Tipografija

Ministrstvo za zdravje je pozvalo NIJZ, da začasno ustavi cepljenje s cepivom Janssen. Odločitev sledi smrti mlajše bolnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s tem cepivom.

Na vprašanje, zakaj se v posvetovalni skupini niso odločili za prekinitev cepljenja tudi z vektorskim cepivom podjetja AstraZeneca, je vodja posvetovalne skupine Bojana Beović odgovorila, da so razpravljali tudi o tem. "Prevladalo je mnenje, da se držimo priporočil Evropske agencije za zdravila." Osebno mnenje Beovićeve je, da bi bilo treba začasno omejiti tudi uporabo cepiva AstraZenece.

Beovićeva je opomnila, da je strokovna skupina za cepljenje sicer že pred časom priporočila cepljenje s cepivi mRNK, pri nas sta to cepivi podjetij Pfizer in Moderna.

V Sloveniji smo doslej porabili približno 2,1 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, z obema odmerkoma je cepljenih skoraj en milijon prebivalcev. "Ti so cepljenje prestali s predvidenimi stranskimi učinki in se s tem zaščitili pred težkim potekom bolezni, ki je vzela do sedaj 4861 življenj prebivalcev Slovenije," je na novinarski konferenci navedel zdravstveni minister Janez Poklukar in dodal, da je samo septembra zaradi boja s koronavirusom v Sloveniji umrlo več kot sto ljudi. "Poudariti moram, da smo v Sloveniji do sedaj s cepivom Janssen cepili 120.000 ljudi in da prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja," je dejal minister.

Glede 100.000 odmerkov cepiva Janssen, ki jih bo Slovenija po včerajšnji odločitvi vlade kupila od Madžarske, je Poklukar napovedal, da bodo tudi pri teh odmerkih počakali na odločitev strokovne skupine za cepljenje. Na vprašanje, kako preprečiti upad interesa za cepljenje, je minister odgovoril, da z natančnim spremljanjem takšnih dogodkov, s čimer skušajo pokazati, kako pomemben je varnostni vidik cepiv. "Prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja," je sklenil.

STA

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300