Podravje: Skoraj polovica Ptujčanov vsaj enkrat v letu zelo opitih
Črna kronika
Tipografija

Med spodnjepodravskimi občinami je bilo največ, skoraj polovica Ptujčanov, ki so se vsaj enkrat v letu zelo opili. Takoj za njimi so Središčani, medtem ko za najzmernejše pivce med Spodnjepodravci, sodeč po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), veljajo Videmčani.

Statistika je, kar se tiče alkohola, v državi skrb vzbujajoča. Vsak Slovenec/Slovenka, star 15 let ali več, naj bi v letu 2019 v povprečju spil/-a 91 litrov piva, 48 litrov vina in tri litre žganih pijač, to pomeni 142 litrov alkohola. Skupno je registrirana poraba čistega alkohola na prebivalca znašala skoraj 11 litrov, kar je en liter več kot leto prej, predvsem na račun več popitega vina (za 10 litrov), navajajo na spletni strani NIJZ. Toda poraba je v resnici še večja, saj ti podatki ne vključujejo porabe alkohola iz domače proizvodnje. Ta po ocenah še za tretjino poviša številko porabe, kar nas uvršča v sam svetovni in evropski vrh.

Zadnji podatki iz NIJZ glede zdravja prebivalcev po občinah za leto 2019 kažejo, da so se med Slovenci najbolj tvegano opijali v Cankovi, občini na Goričkem (59,8 %), najmanj pa v Muti (29 %). Podatki sicer še pravijo, da za največje pivce veljajo na vzhodu, precej blizu pa so jim Pirančani (50,3 %) in Izolčani (54,2 %).

Poglejmo podrobneje, kaj kažejo podatki za občine Sp. Podravja. V približno polovici občin je delež oseb, starih 15 let in več, ki so v zadnjem letu vsaj enkrat popile več kot 60 g alkohola (6 meric) nad državnim povprečjem. Delež je med analiziranimi občinami najvišji na Ptuju (49,1 %), kar pomeni, da se je v omenjenem letu tvegano opil vsak drugi. Zgolj za 0,3 odstotka manj sledijo Središčani, po podatkih sodeč se precej opijajo tudi v Lenartu (47,7 %), Gorišnici (47,1 %), Svetem Tomažu (46,6 %), Juršincih (46,4 %) ter Ormožu in Sv. Trojici (46,2 %). Na drugi strani med analiziranimi občinami za najbolj zmerne pivce veljajo v Vidmu, kjer znaša delež visokotveganega opijanja 37,8 %, sledita Cerkvenjak in Podlehnik z 39 % ter Trnovska vas z 39,5 %.

Največ nesreč zaradi alkohola pri Sv. Tomažu

Največ bolezni zaradi alkohola pri Sv. Andražu in v Trnovski vasi

Zdravstveni in drugi stroški zaradi alkohola daleč nad trošarinami

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300