Nakazal več sto evrov, mobilnika pa ni dočakal
Črna kronika
Tipografija

Nakupovanje na spletu zahteva posebno previdnost. Zadnja v nizu spletnih prevar, o kateri so poročali policisti PU Maribor, je iz Slovenske Bistrice. Občan je na družbenem omrežju Facebook zasledil oglas za mobilnik Iphone, zanj nakazal več sto evrov, a mobilnika ni prejel.

Občan Slovenske Bistrice je denar nakazal za mobilnik, ki naj bi ga prodajalo podjetje iz Slovenije, a telefona ni  prejel. Policisti PP Slovenska Bistrica obravnavajo kaznivo dejanje goljufije. Na spletne goljufe opozarjajo tudi na tržnem inšpektoratu, kjer so v zadnjem mesecu prejeli več prijav potrošnikov, ki so preko spletne strani https://marketshop-si.com/ opravili nakup »akumulatorske kosilnice za travo«. Potrošniki so izdelek plačali ob prevzemu pošiljke, vendar pa so po odprtju pošiljke ugotovili, da se izdelek zelo razlikuje od izdelka, predstavljenega na spletni strani, je precej slabše kakovosti oziroma je bolj igrača kot naprava za košnjo trave. Na reklamacije potrošnikov se ponudnik ne odziva.

»Ponovno poudarjamo, da je pri nakupu blaga preko spleta potrebno biti zelo previden.« Opozarjajo, da spletna stran v slovenskem jeziku še ne pomeni, da gre za slovenskega prodajalca. »Vedno več je tujih podjetij, ki se odločajo za prodajo tudi slovenskim potrošnikom, prav tako avtomatski prevajalniki omogočajo hitro jezikovno prilagoditev spletnih strani,« opažajo. Na tržnem inšpektoratu tako svetujejo, da  kupec najprej preveri podatke o prodajalcu. »Nakup blaga preko spleta od neznanega prodajalca ali nepreverjenega prodajalca, sploh če ima ta sedež v državi, ki ni članica Evropske unije, je namreč tvegan, saj ni nujno, da bo potrošnik blago sploh prejel, če ga bo prejel, pa lahko ne bo ustrezal pričakovanjem potrošnika glede na opis, podan s strani prodajalca. V okviru možnosti, ki jih omogoča današnja tehnologijo, lahko sicer potrošniki veliko informacij o prodajalcu in ponujenem blagu pridobijo že preko spleta, tako lahko npr. pred odločitvijo za nakup preverijo tudi morebitne izkušnje drugih kupcev s prodajalcem (npr. preko različnih forumov).«

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300