Ptuj, Kidričevo: Kaj bi lahko pomorilo 5.000 rib ob Ptujskem jezeru
Črna kronika
Tipografija

Množičen pogin rib v drenažnem jarku ob desni strani Ptujskega jezera v bližini ptujske centralne čistilne naprave (CČN) preiskujejo kriminalisti. Domneva je, da bi lahko kaj nepričakovanega oziroma strupenega priteklo po kanalu iz kidričevske industrijske cone, ki je speljan v drenažni jarek. Kaj dejansko je razlog onesnaženja, bo pokazala preiskava različnih institucij.

Na Policiji so povedali, da je pogin rib opazil sprehajalec. Možje v modrem so opravili ogled kraja in zbrali prve informacije, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je vzel vzorce vode za izvedbo analize. „Po prvih ugotovitvah je prišlo do pogina približno 5.000 rib. Aktivnosti preiskovanja suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja okolja po 332. členu kazenskega zakonika nadaljujemo, več informacij bo znanih po prejemu rezultatov analiz in zbranih dodatnih obvestilih. Treba je poudariti, da pri preiskovanju suma onesnaženja aktivno sodelujemo z republiškim inšpektoratom za okolje in prostor ter ostalimi pristojnimi službami,“ so pojasnili na Policiji.

Okoljska inšpekcija povzročitelja ne išče …

Čeprav bi pričakovali neposredno in takojšnjo vključenost državne okoljske inšpekcije (IRSOP) v preiskavo primera, pa to očitno tako ne gre. IRSOP nastopi šele takrat, ko službe, ki sodelujejo pri intervenciji (gasilci, civilna zaščita, policija, vzdrževalec vodotoka …), ugotovijo povzročitelja okoljske nesreče ter o tem obvestijo inšpektorja za okolje. Ta nato pri povzročitelju nesreče (če ga seveda identificirajo) opravi inšpekcijski pregled, da ugotovi, ali je bila okoljska nesreča posledica neizvrševanja predpisov varstva okolja. „Enako bo IRSOP postopal tudi v primeru povzročene okoljske nesreče s posledico pogina rib v jarku ob Ptujskem jezeru, če bodo posredovani podatki o povzročitelju nesreče. Če bo v inšpekcijskem postopku ugotovljen povzročitelj oziroma vir onesnaževanja, bo IRSOP zoper povzročitelja ukrepal v skladu s pooblastili,“ so povedali na ministrstvu za okolje (MOP). Dejali so, da je bila inšpektorica IRSOP 8. septembra prisotna na kraju dogodka, a ob izvedbi interventnih ukrepov v tem primeru izvor onesnaženja ni bil ugotovljen. „Inšpekcijski postopek na IRSOP še poteka, in sicer z namenom ugotovitve povzročitelja onesnaženja.“

Inšpekcijski labirint, vsi skupaj pa brezzobi tiger

Na CČN Ptuj čistijo odplake iz Term in Perutnine

Povzročitelja pomora rečnih galebov niso našli

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300