Majšperk: Migrantski turizem v Halozah
Črna kronika
Tipografija

Nedavno so v Stopercah na avtobusni postaji domačini opazili in zaustavili dva migranta, ki sta na nedovoljen način prečkala državno mejo. Kot pravijo, ne gre za osamljen primer. Temu pritrjujejo tudi (sicer skopa) policijska poročila.

»Dva popotnika sta me ob sedmih zjutraj lepo pozdravila in povprašala za prevoz. Sem jima uredil marico,« je zapisal eden od domačinov. Ob tem pa dodal pomenljiv komentar, da je v času, ko sta migranta postopala po Stopercah, deževalo, a da sta bila popotnika lepo oblečena in suha. Že naslednji dan so na območju Stoperc policisti prejeli štiri Egipčane. Pred več kot mesecem dni pa so nad Grdino opazili večjo skupino migrantov, okoli 20 naj bi jih bilo, je ocenila županja Darinka Fakin. »Takrat so nas policisti o tem dogodku tudi obvestili, občina pa je nato uredila odvoz stvari, ki so jih pustili v gozdu.« Iz proračuna so za ta namen prispevali okrog 400 evrov. »O novih primerih pa uradno ne vemo nič, razpolagamo samo z informacijami, ki jih posamezniki objavljajo na spletu,« je dodala županja.

Že pred časom je sicer eden od svetnikov vprašal, ali je domnevno večja prisotnost policije na območju Majšperka povezana s kakšnimi varnostnimi tveganji, a konec maja je bil odgovor Policije jasen, da glede aktivnosti ne odstopajo od preteklih let in da le izvajajo temeljne naloge. Enak odgovor smo dobili tudi sedaj. Ob tem na Policiji tudi zavračajo predvidevanja domačinov, da so ti posamezniki le del večje skupine in torej poslani kot izvidniki. »Če bi bilo to predvidevanje utemeljeno, bi migrante poiskali,« je dejal tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl.

Vse glasnejše pa so tudi govorice, da migranti Haloz ne raziskujejo po pomoti ter da imajo ob sebi izkušene vodnike oziroma poznavalce te dežele tisočerih gričev. Prevozi nezakonitih migrantov namreč postajajo za nekatere pomemben vir zaslužka. Spomnimo samo na lansko zgodbo iz Dolenjske, ki je dobila epilog na sodišču. Državljani Pakistana so, kot je poročal Dolenjski list, za prevoz prek Slovenije plačali od 1.000 do 1.500 evrov na osebo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300