Kriminalisti preiskujejo župana Vidma in direktorico občinske uprave Destrnik
Črna kronika
Tipografija

Po poročanju medijev naj bi mariborski kriminalisti danes pridržali župana Vidma pri Ptuju Friderika Bračiča in direktorico občinske uprave Destrnik Darinko Ratajc, ker naj bi si javna sredstva nakazovala kar na svoje tekoče račune oz. račune sorodnikov. Kot smo uspeli izvedeti, gre za sum goljufije oz. protipravne prisvojitve 900.000 evrov v času izgradnje haloškega vodovoda.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor (SKP PU Maribor) danes v okviru predkazenskega postopka izvajajo aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. Na območju Policijske  uprave Maribor, na podlagi odredb pristojnega sodišča, izvajajo 10  hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb ter osebnih vozil, kjer  iščejo  poslovno  dokumentacijo  in  druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem postopku.Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj goljufije na škodo Evropske unije, za katero je zagrožena kazen zapora od enega do osem let in več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, za katero je prav tako zagrožena kazen zapora od enega do osem let.

Osumljene osebe so storile več kaznivih dejanj v škodo proračuna nekaterih lokalnih skupnosti, saj so v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, preko naročilnic in naročil male vrednosti, oddajale posle znanim pravnim osebam, ki so bili tudi izrazito preplačani, nato pa se je denar prenašal na povezane osebe osumljencev. Prav tako so brez predhodne cenitve in ob neupoštevanju sklepov pristojnih lokalnih organov razpolagali z nepremičninami v lasti lokalne skupnosti tako, da so npr. sklepali kupoprodajne in menjalne pogodbe, zaradi katerih je bil oškodovan lokalni proračun. Zraven tega so osumljeni s prirejenimi podatki pridobili evropska sredstva za investicije, ki so izključno namenska, vendar pa ta sredstva niso bila namensko porabljena.

Protipravna premoženjska korist oz. škoda, ki je bila povzročena s temi kaznivimi dejanji, znaša skupno nekaj manj kot 900.000 evrov. Kriminalisti SKP PU Maribor v zvezi s tem v predkazenskem postopku še vedno izvajajo aktivnosti, v teku so še hišne preiskave, prav tako so dvema osumljenima osebama odvzeli prostost, je sporočil predstavnik PU Maribor Miran Šadl.

Ostalih informacij na PU Maribor zaradi interesa nadaljnje preiskave zaenkrat ne morejo posredovati.

Neuradno naj bi bila pridržana župan Vidma pri Ptuju in sedanja direktorica občinske uprave na občini Destrnik (pred tem pa direktorica občinske uprave Videm). Kot smo v Štajerskem tedniku takrat poročali, sta bila oba omenjena že lani med ovadenimi, ker naj bi si nakazala 266.000 evrov, ki bi jih iz naslova telekomunikacijskih vlaganj morali prejeti njihovi krajani.

Tokrat pa naj bi šlo za nove goljufije. Po poročanju oddaje Svet so kriminalisti danes obiskali najprej župana Bračiča doma, nato pa so se z njim podali še na sedež občine Videm. V preiskavi dokumentacije iščejo dokaze, ki bi potrdili njihov sum, da se je neupravičeno polastil evropskega denarja, ki ga je občina prejela za obnovo vodovoda. Podoben postopek so izvedli tudi pri Ratajčevi, ki so jo prav tako najprej obiskali na domu, nato pa je morala z njimi še na občino Destrnik, kjer vodi občinsko upravo.

Fotografija je simbolična.

 

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300