Deževja in poplave: V Halozah in Slovenskih Goricah novi plazovi, skupno okoli 500
Črna kronika
Tipografija

Zaradi deževja v zadnjih dneh se je na območju Haloz in Slovenskih Goric sprožilo še več zemeljskih plazov, od 5. maja po nekih podatkih okoli 500, je dejal vodja ptujske izpostave za zaščito in reševanje Drago Murko. Plazovi trenutno ogrožajo pet hiš. Težave so tudi zaradi naraslih voda, ponoči so sprožili sireno za nevarnost v Središču ob Dravi.

Vseh 19 občin, ki spadajo pod okrilje ptujske izpostave za zaščito in reševanje, je tudi v torek prizadelo deževje, potem ko so tam beležili velike količine padavin že prej dva vikenda zapored, zaradi česar se je predvsem na območju Haloz in Slovenskih Goric sprožilo veliko plazov. Nekateri tudi zelo veliki, v dolžini kakšnih sto metrov, je povedal Murko.

Trenutno ima podatke, da je zaradi zemeljskih plazov močno ogroženih okoli pet hiš, med drugim v občinah Juršinci in Cirkulane. Sicer pa je po njegovih besedah težko oceniti, katera občina je bolj in katera manj prizadeta, saj je celotno območje podravske regije, kot je dejal, "katastrofa".

"Zadeva morda ni primerljiva s Halozami leta 1989, ampak nekje smo tu tu," je dodal Murko. Samo ocene škode po plazovih, ki so se sprožili 5. in 6. maja, so za šest občin nanesle okoli deset milijonov evrov, je dodal.

Ne le plazovi, težave so povzročale tudi narasle meteorne vode in poplavljanje, zaradi česar so v torek so okoli 23.45 sprožili sireno za splošno nevarnost v občini Središče ob Dravi, kjer je zalilo več hiš. Tudi drugod v regiji je poplavljenih več cest in hiš.

Zaradi vremenske napovedi in izdanega rdečega vremenskega opozorila so bile tudi tokrat v pripravljenosti službe za zaščito in reševanje v Podravju, v torek so razdelili protipoplavne vreče, aktivirali pa so domala vsa gasilska v Spodnjem Podravju.

Težave so tudi v prometu. Zaradi nevarnosti plazenja vozišča na območju mejnega prehoda Zavrč na cesti Spuhlja-Zavrč promet poteka izmenično enosmerno, prav tako tudi na cesti Ptuj - Ormož v naselju Mihovci.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300