Bodo štiri družine ostale brez doma?
Črna kronika
Tipografija

Občina Slovenska Bistrica je pred osmimi leti kupila štiri stanovanja za 360.000 evrov, ki so bila obremenjena s hipoteko.  Sedaj občini grozi, da ji bodo stanovanja odvzeta. To pomeni, da obstaja možnost, da bodo štiri družine, ki so si ustvarile dom v socialnih stanovanjih, postavljene pred vrata.

Občina Slovenska Bistrica je leta 2009 v mandatu Irene Majcen sklenila kupoprodajno pogodbo za nakup štirih stanovanj v poslovno-stanovanjskem objektu Optima 2. Znesek kupnine za vsa štiri stanovanja je znašal 356.886 evrov z DDV. Rok za plačilo kupnine je bil določen 30 dni po podpisu pogodbe, a občina kupnine v roku ni poplačala zaradi likvidnostnih težav, temveč po obrokih. Občina je nato nepremičnine v celoti poplačala podjetju Isa Mernik in stanovanja tudi prevzela. Zapletati se je začelo, ko je to podjetje nasedlo na ekonomski čeri in ko sta banki upnic (Celje in Sparkasse) od podjetja zahtevali poplačilo terjatev, tudi z rubežem nepremičnin, ki jih je občina kupila od podjetja.

»V stečajnem postopku podjetja Isa Mernik je Občina Slovenska Bistrica prijavila svojo terjatev, tako da naj bi bila upravičena do poplačila iz stečajne mase podjetja. Prijavila je terjatev v višini 195.000 evrov, za znesek, za katerega so bila stanovanja na javni dražbi prodana,« je pojasnila Janja Tkavc Smogavec iz slovenjebistriške občinske uprave. Stečajni upravitelj Radovan Triplat je povedal, da bo terjatev priznana, odločitev o ločitveni pravici občine, torej da bi imela občina predhodno pravico pri poplačilu terjatev, pa še ni uradna.

Ob tem pa niti še ni dokončno odločeno, da je občina stanovanja tudi izgubila. »Zoper sklep o izročitvi sta se pritožila Občina Slovenska Bistrica in en posameznik. Višje sodišče sedaj obravnava dve pritožbi, to tudi pomeni, da izročitev še ni pravnomočna in zato tudi ni mogoče še nobenega izseliti,« je še pojasnila Tkavc Smogavčeva.

Nadzorni odbor kazensko ovadil podjetnika Antona Mernika

Mernik kazensko ovadbo zanika

»Gre za dvojno oškodovanje občine«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300