Tudi Sloveniji od začetka poletja nevarnost širjenja zike
Črna kronika
Tipografija

Virus zika, ki ga prenašajo nekatere vrste komarjev in je doslej prizadel predvsem Latinsko Ameriko, bi se lahko od zgodnjega poletja naprej širil tudi po Evropi. Evropska veja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v novem poročilu opozarja, da v nekaterih evropskih državah, tudi Sloveniji, obstaja zmerna verjetnost širjenja virusa.

Po navedbah WHO v 18 evropskih državah, poleg Slovenije med drugim tudi na Hrvaškem, v Franciji, Italiji, Španiji in Grčiji obstaja zmerna verjetnost širjenja virusa zika, saj bi ga lahko prenašal v teh državah prisoten tigrasti komar.

WHO v poročilu o oceni tveganja za širjenje zike med pozno pomladjo in poletjem v Evropi poudarja, da je splošno tveganje nizko ali največ zmerno, izbruh virusa pa je bolj verjeten v državah s prisotnostjo komarjev iz rodu Aedes, med drugim tigrastih komarjev.

"Danes objavljeni novi dokazi kažejo, da obstaja tveganje širjenja virusa zike v evropski regiji in da je to tveganje različno v različnih državah," je povedala regionalna direktorica WHO za Evropo Zsuzsanna Jakab.

"S to oceno tveganja želimo v WHO obveščati in spodbuditi k pripravam v vsaki evropski državi glede na njeno stopnjo tveganja. Še posebej države z višjim tveganjem pozivamo, naj okrepijo svoje zmogljivosti in določijo aktivnosti, ki bi preprečile večji izbruh zike," je dodala.

O virusu zika je še vedno veliko neznank. Največjo skrb predstavlja možnost, da nosečnice, ki se okužijo z ziko, rodijo otroka z mikrocefalijo. Ti otroci imajo precej manjšo glavo in možgane, kot jih imajo otroci brez bolezni.

Znanstveniki so sicer že potrdili, da okužba z virusom lahko povzroči nevarno nevrološko motnjo Guillain-Barrejev sindrom. Pri tem sindromu imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic. Bolezen vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve. Odkrili so tudi povezavo med ziko in mielitisom, ki povzroča paralizo.

Sta

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300