V času pustnega rajanja le trezni za volan, na ptujskem bo poostren nadzor
Črna kronika
Tipografija

Policisti v pustnem času opozarjajo voznike, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Vse, ki se bodo kot vozniki odpravili na različna praznovanja in pustne zabave, policisti pozivajo, naj vozijo trezni. Na Ptuju bodo izvedli poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na preverjanju psihofizičnega stanja voznikov.

Na mariborski policijski upravi ugotavljajo, da problematika alkohola v cestnem prometu v času pustovanj in prireditev povezanih s pustovanji zelo izstopa, tako po številu ugotovljenih kršitev, kot tudi po ugotovljenih visokih koncentracijah alkohola pri voznikih. Pri tem še posebej izstopa ptujsko območje. Zato bodo na območju Ptuja od petka zvečer do sobote zjutraj izvedli poostren nadzor cestnega prometa.

Policija je sicer za čas pustovanja pripravila več nasvetov. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno. Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov.

Pri nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko različni pripomočki, ki so deli pustnih mask, v kabini poškodujejo voznika in potnike v vozilu, zato policisti svetujejo, naj jih pospravijo v prtljažnik vozila. Potniki v vozili ne smejo nositi mask tudi pri mejni kontroli.

Če lastnik ali upravljavec varovanega območja oz. varnostnik oceni, da bi vstop oseb s pustnimi maskami lahko ogrozil varnost ljudi, osebno varnost, varnost premoženja ali red na varovanem območju, lahko varnostniki uporabijo vse ukrepe v skladu z zakonom, ki ureja zasebno varovanje.

Med drugim lahko od pustnih mask zahtevajo, naj odstranijo maske z obraza, ugotovijo identiteto osebe in opravijo površinski pregled. Če oseba to odkloni, lahko preprečijo vstop na varovano območje. Obvestilo o prepovedi vstopa oseb s pustnimi maskami na varovano območje mora biti sicer označeno na vhodu.

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300