Samo na Ptujskem letos v naravi zgorelo že 18 ha, lani v celem letu 22
Črna kronika
Tipografija

Gasilci po vsej državi imajo polne roke dela zaradi požarov v naravi. Slednji se zaradi suhega vremena vrstijo tudi na širšem Ptujskem. Uprava za zaščito in reševanje je medtem za celo državo razglasila veliko požarno ogroženost: poleg kurjenja je prepovedano tudi požiganje in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ter snovi, ki lahko povzročijo požar.

V spomladanskih dneh se začne sezona del na vrtu, ljudje odpadke zažigajo in tako se začne tudi sezona požarov v naravi. Situacijo pa letos otežuje še spomladanska suša. Zaradi suhega vremena, ki se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh, je povsod po Sloveniji velika nevarnost požarov v naravnem okolju, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso). Kot so še sporočili, vremenski obeti ne kažejo obilnejših padavin, ki bi omilile situacijo, le v začetku prihodnjega tedna bi v posameznih krajih lahko zabeležili kakšno ploho ali nevihto, zato lahko pričakujemo, da se bosta izsušenost tal in sušni stres še povečevala.

Medtem imajo gasilci polne roke dela s požari v naravi povsod po državi. Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) vsakodnevno poroča o izbruhu manjših požarov v naravi, pa tudi večjih travniških požarih ali ognju, ki je zajel grmovje. Samo letos so po podatkih uprave zaradi požara na prostem po vsej državi gasilci intervenirali kar 1.137-krat, lani v celotnem letu 2.401-krat. V samo treh mesecih je zgorelo že okoli 453 ha površin, od tega 148 ha travniških površin, lani v celem letu okoli 970 ha.

Število požarov v naravi pa še posebej izstopa na območju osrednje in vzhodne Slovenije. Polne roke dela imajo tudi ptujski gasilci. Zaradi požarov v naravi so letos intervenirali 31-krat, doslej je zgorelo okoli 18 ha, lani v celem letu le štirje hektarji več. »Menim, da je najpogostejši vzrok večjega števila požarov v naravnem okolju spomladansko čiščenje kmetijskih površin ter kurjenje in požiganje naravnih materialov, seveda v povezavi s suhim in toplejšim vremenom, vetrom ...,« je sporočil vodja ptujske izpostave URSZR Drago Murko.

Kurjenje prepovedano, nad kurjači bdijo inšpektorji in policisti

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300