Strasti med »Švicarji« in Čelanom še vedno razgrete
Črna kronika
Tipografija

Jeseni 2014, tik pred lokalnimi volitvami, se je kot ogenj po Ptuju razširila zgodba o domnevnih nepravilnostih pri izgradnji kanalizacijskega sistema na Ptujskem in Dravskem polju s centralno čistilno napravo na Ptuju. Projekt, vreden 35 milijonov evrov, sta v večini sofinancirali Evropska unija in Republika Slovenija.

Podjetnika Kurt Hager in Bojan Kalchbrenner sta župana Mestne občine (MO) Ptuj takrat obdolžila korupcije in nespoštovanja predpisov na področju javnega naročanja. Okoliščine, ki so spremljale gradnjo ptujske centralne čistilne naprave resda niso bile enostavne. Vprašanje, zakaj je moral ugasniti glavni izvajalec na projektu – Cestno podjetje Maribor (CPM) – najbrž v javnosti ne bo nikoli dobilo pravega odgovora. Lastniku in direktorju Janezu Škobernetu se sicer očita izčrpavanje podjetja. Zaradi stečaja CPM je na Ptuju propadlo njegovo hčerinsko podjetje Nizke gradnje Ptuj, pa tudi Komunalno podjetje Ptuj je takrat viselo zelo na nitki. Po stečaju CPM so dela na čistilni napravi ostala nedokončana. Župan Štefan Čelan oz. vodstvo MO Ptuj je za izvajalca, ki bo dela končal, izbralo lendavsko podjetje Elektrostudio. Po stečaju CPM je Tibora za končanje del na čistilni napravi po Kalchbrennerjevih besedah predložila ponudbo v znesku 129.000 evrov, občina pa je dela oddala Elektrostudiu, in to za precej višji znesek, kot naj bi ga ponudila Tibora.

Kurt Hager iz švicarske družbe Kuster + Hager in Bojan Kalchbrenner iz podjetja Tibora International, ki je registrirano v Ljubljani, sta pri projektu kanalizacije in čistilne naprave sodelovala skoraj od začetka. Hager je pripravil projekte oz. načrte, Tibora je bila CPM-ov podizvajalec. Zaradi finančnih težav, v katere je zašel CPM, je Tibora od MO Ptuj želela plačilo po asignacijah, s čimer naj bi takratno vodstvo občine odlašalo oz. naj bi jih glede plačevanja obveznosti tudi zavajalo.

Čelan poslovneža kazensko ovadil

V času ptujske predvolilne vročice 2014 je Kalchbrenner na tedanjega župana Čelana vsled vseh sporov in nesoglasij stresel kup hudih obtožb. Zaradi izrečenih težkih besed ga je Čelan kazensko ovadil, tožilstvo je zoper obdolženega na ptujsko okrajno sodišče vložilo obtožnico. Očitajo mu kaznivi dejanji razžalitve in žaljive obdolžitve. Kalchbrenner naj bi novinarjem v ptujski mestni hiši dejal, da je župan na novinarski konferenci lagal. Na novinarski konferenci v hotelu Mitra pa naj bi o Štefanu Čelanu govoril neresnice, ki bi lahko škodovale njegovi (Čelanovi) časti in dobremu imenu. Kalchbrenner naj bi tedaj na novinarski konferenci izrekel, da je Čelanova poslovna praksa »nekaj obljubiti, nategniti, prolongirati (podaljševati), nato pa ne izvesti. Njegovi na sodišču ne smejo govoriti resnice, ker da jih je strah.« Tako je povzeto v obtožnici, ki so jo v sredo prebrali na sodišču.

Kalchbrenner o poslovnih vozlih, ki so nastajali na čistilni napravi, pripravil izčrpno poročilo

Ker Kalchbrenner slovenskega pravnega jezika ne razume dobro (po rodu je Hrvat iz Varaždina, državljanstvo ima nemško, dela pa v Švici), je zahteval sodnega tolmača. Ta se je lahko razprave v sodni dvorani udeležil šele uro in pol po začetku naroka, zato je bila obravnava za nekaj časa prekinjena. Ko se je ob 10.30 uri nadaljevala, je pred sodišče stopil obdolženi in izpovedal široko zgodbo o dogodkih izpred let, ko se je na Ptuju gradila kanalizacija, vredna 35 milijonov evrov. Krivdo, da je o Čelanu in njegovem delu govoril neresnico, je zanikal ter dejal, da navedbe v obtožnici niso točne in so vzete iz konteksta. V dokazni spis je vložil 31 strani dolgo poročilo o poteku del in poslov pri gradnji centralne čistilne naprave, številne navedbe iz poročila je pojasnjeval tudi na sodišču.

Ker je imel tolmač za hrvaški jezik po uri in pol že druge obveznosti, prav tako tudi sodnica in tožilec, je časa za zaslišanje Štefana Čelana zmanjkalo. Čelan bo pred sodišče stopil na nadaljevanju glavne obravnave, ki bo predvidoma 23. junija.

 

Podrobneje o celotni zgodbi pa prihodnji teden v Štajerskem tedniku.

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300