Umrl sloviti ameriški boksar Muhammad Ali
Črna kronika
Tipografija

V bolnišnici v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizona je v petek umrl Muhammad Ali, ameriška boksarska legenda, je sporočil tiskovni predstavnik družine. Star je bil 74 let. Alija, ki je bolehal za Parkinsonovo boleznijo, so morali v četrtek zaradi težav z dihanjem sprejeti v bolnišnico.

Boksarska in kulturna ikona je boksarske ringe zapustil leta 1981, tri leta pozneje pa so mu diagnosticirali Parkinsonovo bolezen, najverjetneje kot posledico poškodb, ki jih je utrpel v boksarski karieri. Leta 1999 ga je znana ameriška športna revija Sports Illustrated proglasila za športnika stoletja, BBC pa za športno osebnost stoletja.

Bil je večkratni svetovni prvak v težki kategoriji in olimpijski prvak v poltežki kategoriji. V zadnjih letih je bil zaradi zdravstvenih težav večkrat v bolnišnici, predlani kar dvakrat, januarja lani pa je imel hudo okužbo sečil.

Ali, ki velja za najboljšega boksarja v težki kategoriji vseh časov, se je rodil 17. januarja 1942 v Louisvillu v zvezni državi Kentucky kot Cassius Marcellus Clay, leta 1964 pa se je preimenoval po pridružitvi islamski verski organizaciji Nation of Islam, leta 1975 je tudi prevzel sunitsko islamsko vero.

Kot amaterski boksar je osvojil zlato olimpijsko medaljo v poltežki kategoriji na poletnih olimpijskih igrah 1960 v Rimu, kasneje pa je kot prvi trikrat osvojil naslov svetovnega boksarskega prvaka v težki kategoriji.

Znan je bil tudi po svojem političnem udejstvovanju kot borec za človekove pravice temnopoltih Američanov in proti vojni. Kot navaja Wikipedia, je leta 1965 zavrnil služenje vojaškega roka zaradi veroizpovedi in nasprotovanja vietnamski vojni. Zaradi tega je bil aretiran, obsojen izogibanja služenja vojaškega roka, odvzet mu je bil naslov boksarskega prvaka, njegova boksarska licenca pa je bila začasno preklicana. Ni bil zaprt, toda skoraj štiri leta ni boksal, med tem ko je čakal na razsodbo vrhovnega sodišča o njegovi pritožbi, ki je uspela.

Ali, prijel se ga je vzdevek The Greatest (slovensko Največji), je sodeloval v več zgodovinskih boksarskih dvobojih. Trije od teh so bili proti Joeju Frazierju, eden pa proti Georgu Foremanu, ki ga je Ali premagal s prekinitvijo za svoj drugi naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji.

V svoji karieri je doživel le pet porazov in izjemnih 56 zmag.

Sta

Foto: youtube.com

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300