V Sloveniji letno zabeleženih okoli 60.000 udarov strele
Črna kronika
Tipografija

V Sloveniji je letno okoli 60.000 udarov strele med oblaki in zemljo, kažejo podatki sistema za detekcijo strel Scalar, ki deluje pod okriljem Elektroinštituta Milan Vidmar. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje pa je letno zaradi udarov strele več deset intervencij. Slovenija je glede strel med najbolj izpostavljenimi evropskimi državami.

Območje Slovenije je v primerjavi z ostalo Evropo eno najbolj izpostavljenih glede udarov strele. Najvišja gostota pojava udara strele je na zahodnem delu Slovenije, najnižja pa na skrajnem vzhodu Slovenije. Povprečno pa se v Sloveniji letno pojavijo trije udari strele na kvadratni kilometer, je za STA povedal vodja sistema Scalar Goran Milev z ljubljanskega Elektroinštituta Milan Vidmar.

Letno je v Sloveniji število udarov strele zelo različno. Tudi sicer bi glede na podatke sistema Scalar, ki je bil vzpostavljen leta 1998, težko rekli, da obstaja trend ali povečevanja ali zmanjševanja števila udarov strele, pravi vodja sistem Scalar. Rekordna leta po zabeleženih udarih strele so bila leta od 2006 do 2009, ko je bilo letno v Sloveniji okoli 90.000 udarov strele med oblaki in zemljo, sicer pa v povprečju sistem zabeleži okoli 60.000 udarov strele letno.

Sezona udarov strele se začne maja in lahko traja do sredine oktobra, večinoma pa strele pojenjajo septembra. Pogoja za pojav strele sta namreč vlaga v ozračju in toplota. Okoli 90 odstotkov vseh strel, ki jih vidimo in slišimo v naši atmosferi, se pojavi med oblaki ali znotraj oblaka, približno desetina pa je udarov strele med oblaki in zemljo, ki tako tudi lahko vplivajo na človeka in sisteme v energetiki, transportu in podobno. Učinki strele so lahko posredni ali neposredni, posledična škoda pa je različna.

Elektroinštitut Milan Vidmar podatke iz sistema Scalar med drugim posreduje Agenciji RS za okolje, elektrodistibucijskim podjetjem, zavarovalnicam, od leta 2008 pa s sistemom pokriva tudi Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno Goro, je povedal Milev.

Najboljša zaščita pred udarom strele za objekte je zagotovljena strelovodna zaščita, ljudje pa so pred strelo najbolj varni samo v hišah s strelovodi in v avtomobilih. Če človeka nevihta ujame v naravi in se ne more umakniti kam na varno, pa je najbolje, da je v počepu in da ima stopala čim bolj skupaj.

Napotke o tem, kako se zaščititi pred strelo, ter ostale podatke v zvezi s strelami na svoji spletni strani navaja tudi Uprava RS za zaščito in reševanje. Kot so STA pojasnili na upravi, je letno v Sloveniji zaradi udarov strele več deset intervencij pristojnih služb, ki jih sprožijo potem, ko posamezniki zaradi udarov strele pokličejo na številko 112.

V zadnjih desetih letih je tako bilo zaradi udarov strele največ požarov leta 2011, in sicer 119, najmanj pa leta 2010, in sicer 33.

Letos do 5. junija je bilo 11 intervencij zaradi požarov, ki jih je povzročil udar strele, v še štirih dodatnih intervencijah zaradi javljenega udara strele požara ni bilo. V letu 2015 je bilo intervencij zaradi strele in posledično požara 88, drugih intervencij, povezanih z udarom strele, pa 21, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

Sta

Fotografija je simbolična

Najbolj brano

Bel kombi tudi v Lancovi vasi Bel kombi tudi v Lancovi vasi
Torek, 31 Maj 2016 16:18
Zloglasni bel kombi naj bi doslej opazili v Cirkulanah, Kidričevem, Ormožu in Stojncih, danes pa še ...

Preberite več...

Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena Ptujčan umrl ob padcu v potok Grajena
Četrtek, 02 Junij 2016 15:45
Danes dopoldne se je v središču Ptuja, ob slaščičarni Jagoda, zgodila tragična nesreča. Moški, sicer...

Preberite več...

Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse Cirkulane: Na silvestrovo izgubili vse
Sobota, 31 December 2016 15:48
Danes, 31. decembra, okoli pol enajste ure dopoldan je zagorelo pri Marohovih v Gradiščah 13 v občin...

Preberite več...

Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi Podlehnik: Gasilski avto v krožišču pristal na strehi...
Četrtek, 03 Avgust 2017 20:46
V Podlehniku se je danes zvečer, nekaj minut pred 20. uro, zgodila nenavadna prometna nesreča: na st...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300