Od danes možno oddajati vloge za štipendije deficitarnih poklicev 2016/17
Družba
Tipografija

Bodoči dijaki, ki se bodo izobraževali za deficitarne poklice, lahko od danes do vključno 20. septembra oddajajo vloge za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2016/17. Čas oddaje vloge ne bo več odločilen za pridobitev štipendije. Dijaki, ki že prejemajo štipendijo, pa morajo oddati vlogo za podaljšanje do 31. avgusta.

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije bo podelil do 1000 štipendij v višini 100 evrov mesečno. Štipendijo za deficitarne poklice bodo dijaki prejeli za celotno obdobje izobraževanja in jo bodo lahko prejemali hkrati z nekaterimi drugimi štipendijami, ni pa združljiva s kadrovsko štipendijo.

Če bo sklad prejel več vlog, kot je na voljo sredstev (1,2 milijona evrov), bodo vloge razvrščali na podlagi višje povprečne ocene v zaključnem razredu osnovne šole in višje povprečne ocene izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole.

Če skupna vrednost sredstev za vse vlagatelje, ki bodo izpolnjevali pogoje, ne bo presegala razpisanih sredstev, se vloge ne bodo razvrščale po merilih, ampak bodo podeljene vsem vlagateljem, ki bodo izpolnjevali pogoje.

Dijaki, ki v šolskem letu 2015/2016 že prejemajo štipendijo za deficitarne poklice, morajo oddati vlogo za podaljšanje prejemanja štipendije do 31. avgusta. Vloga bo na spletnih straneh sklada objavljena 20. junija.

Štipendijo za deficitarne poklice lahko pridobijo dijaki, ki bodo v šolskem letu 2016/2017 obiskovali 1. letnik programov srednjega poklicnega izobraževanja in se bodo izobraževali za poklice kamnosek, izdelovalec kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, mesar, mizar, zidar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar in dimnikar.

V začetku februarja je namreč stopila v veljavo novela zakona o štipendiranju, ki omogoča zaprti rok prijav, zato čas oddaje vloge ne bo več merilo za pridobitev štipendije, kot je bilo pred sprejetjem novele.

Sta

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300