Ormož: Gobe in grajska kavarniška popravljalnica
Družba
Tipografija

V prvi grajski kavarniški popravljalnici, ki je lepo zaživela v zapuščenih grajskih sobanah ormoškega gradu pod okriljem Centra ponovne uporabe Ormož, je nedavno potekala delavnica, ena izmed številnih v okviru projekta Medgeneracijsko kroženje znanja in veščin, ki ga kot vodilni partner vodi podjetje Z-Eniac skupaj s Komunalnim podjetjem Ormož in Ljudsko univerzo Ormož.

Tokrat so medse povabili strokovnjaka diplomiranega biologa Antona Prosnika, ki je več desetim ormoškim tretješolcem in drugim vedoželjnežem razkrival, kaj gobe sploh so, kje jih najdemo, kakšne funkcije opravljajo v naravi in kako lahko užitne gobe gojimo kar doma. Med drugim tudi na odpadni kavni usedlini, ob tem pa še pripomoremo k zmanjševanju odpadkov, kot to počno v grajski kavarniški popravljalnici.

In kaj še imajo skupnega gobe ter grajska kavarniška popravljalnica, ki je sredi poletja odprla svoja vrata? Gobe se hranijo z odpadki, tudi nostalgična grajska kavarniška popravljalnica temelji na načelih ponovne uporabe. Sestavljajo jo tri grajske sobane, poleg osrednje, kjer si sam skuhaš kavo na pesku ali se ob pomoči mojstrov preizkusiš v peki lokalnih dobrot, sta v srednji sobani še lokalna trgovinica z že uporabljenimi predmeti, kjer je mogoče kupiti oblačila, torbice in obutev po simbolični ceni, ter kotiček za otroke. V zadnji sobi pa je popravljalnica oz. šivalnica, v kateri zaposleni invalidi zaposlitvenega centra EKO Ormož izdelujejo različne izdelke iz odvečnega tekstila ter svetujejo pri popravljanju oblačil.

Med zanimivim predavanjem, v katerem je še o varčevanju energije in pomenu ločevanja odpadkov spregovoril Ludvik Hriberšek iz Komunalnega podjetja Ormož, je zadišalo po slastni gobovi juhi, ki so jo velikodušno postregli zbranim.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300