V živalskem vrtu prvič na ogled šimpanzja družinica z dojenčico Leono
Družba
Tipografija

V ljubljanskem živalskem vrtu je šimpanzinja Neža konec marca skotila mladiča, od danes pa je srečna družinica z dojenčico Leono na ogled javnosti. Tri mesece stara, v toplem in varnem naročju pri mami Neži, že zvedavo gleda v svet in se veseli novih srečanj, šimpanz Boris pa je nežen in ljubeč očka, so sporočili iz ZOO Ljubljana.

18-letna Neža, rojena v ljubljanskem živalskem vrtu, je skrbna in ljubeča mama dojenčice Leone, ki večino časa pri njej sesa mleko in spi v njenem naročju. Neža Leono s ponosom in rada pokaže oskrbnikom, da jo lahko na servisnem hodniku skozi mrežasto ograjo pobožajo po glavi, nadzirajo njeno rast in napredek ter zdravstveno stanje, so sporočili iz ZOO Ljubljana.

Kot pozoren oče se je izkazal tudi 29-letni Boris, ki ju stalno spremlja s pogledom, boža Leono in Neži natančno neguje kožuh. Skupaj spijo v gnezdu na polici, med seboj si Boris in Neža delita hrano.

V ZOO Ljubljana je zdaj pet šimpanzov. Babica Mojca je skupaj z vnukinjo Niko ločena od srečne družinice, saj se je izkazala za preveč posesivno in ljubosumno. Vse šimpanze bodo, kot so zapisali, ponovno skušali združiti v enotno skupino, ko bo Leona malo zrasla.

V juniju so jim prenovili njihovo domovanje. Zamenjali so stenske obloge, tlake ter plezala in igrala. Mlada družina bo od danes naprej spoznavala prenovljeno okolje in v ZOO Ljubljana verjamejo, da jim bo zelo všeč. Leona pa se bo lahko učila plezalskih spretnosti na novih igralih, ko bo še malo zrasla, saj se trenutno tesno drži svoje mame Neže in je še premajhna za samostojno raziskovanje.

Leono bodo prvič predstavili javnosti danes, saj so želeli, da najprej starša v miru sprejmeta in spoznata novorojenko ter se izkažeta kot skrbna starša. Leona je bila v prvih mesecih tudi močno dovzetna za različne bolezni, ki zlasti razsajajo spomladi in ki bi jih lahko prinesli obiskovalci.

V našem edinem živalskem vrtu so kar nekaj let čakali na rezultate genetskih raziskav krvi šimpanzov iz evropskih živalskih vrtov, ki so potekale na Danskem. Raziskave so potrdile, da naše samice pripadajo zahodni podvrsti šimpanzov. Zato se je za njim najbolj primernega partnerja izkazal samec Boris, saj pripada isti podvrsti in je genetsko zelo pomemben za nadaljevanje populacije te podvrste šimpanzov v živalskih vrtovih.

K nam je prišel spomladi leta 2015 iz zagrebškega živalskega vrta, rodil pa se je v ZOO Krefeld. Postopoma so ga seznanjali z vsako samico posebej. Še prav posebej sta se spoprijateljila z Nežo, v živalskem vrtu pa so nestrpno čakali mladiča.

Sta

Fotografija je simbolična.

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300