Cirkulane: Staro cimprano hišo bodo razstavili in preselili
Družba
Tipografija

Cirkulanski občinski svet je na zadnji seji sprejel sklep o odkupu stare cimprane hiše pri Gruškovcu 66 (svoje hišne številke objekt nima). V prihodnjih letih naj bi Bložakovo domačijo prestavili na drugo lokacijo ter jo s pomočjo domačih društev obnovili in uredili kot etnološki muzej.

Posamezniki in cirkulanska društva so si ureditve etnološkega muzeja (predvsem zbirke vinogradniške in kletarske opreme) želeli že pred več kot desetletjem. Najprej so razmišljali o borlski grajski kleti, kasneje o tipični haloški cimprani viničarji v Malem Okiču. Borlski grad je zdaj za javnost zaprt, omenjene viničarije pa ni več mogoče rešiti … Pred časom je pobudo za ohranitev haloške stavbne dediščine dal še občinski odbor za negospodarstvo pod vodstvom Antona Bratuška. Tokrat se načrti niso izjalovili. Občina Cirkulane bo od zasebnih lastnikov kupila cimprano hišo v Gruškovcu.

Cena za 142 kvadratnih metrov veliko zemljišče z dotrajano hišo bo znašala približno 1.160 evrov. Tako nizka cena je marsikoga presenetila, Bratušek je na seji komentiral: »Po metodologiji cenitve smo prišli do končnega zaključka, da bi lastniki objekta skoraj bili dolžni nam … Vendar pa objekt nima samo materialne vrednosti.« Zdaj že nekdanji župan občine Cirkulane Janez Jurgec je razložil: »Za nepremičnino smo imeli sodno cenitev, ki se je moramo držati. Gre za posebno metodologijo za ocenjevanje vrednosti tako starih objektov: cenilci od vrednosti objekta z zemljiščem odštejejo vrednost rušitve (čeprav hiše ne bomo rušili). Je pa bila v sicer dotrajani hiši še neocenjena preša, za katero imamo na občini rezerviranih še dodatnih 400 evrov.«

Cimprano hišo bodo najprej razstavili, dotrajane lesene dele nadomestili z novimi in objekt preselili na lokacijo, ki bi bila dostopna tudi z avtobusom. »Predlogov za lokacije še nimamo, smo se pa v teh dneh sestali z domačimi društvi. Da bomo objekt prestavili in ga spravili pod streho, bo stalo najmanj 30.000, 35.000 evrov,« je še povedal Jurgec.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice
Sreda, 07 December 2016 11:37
Tudi v zdravstvu obstajajo panoge, ki so manj privlačne. Ena takšnih je gotovo tudi oskrba kroničnih...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 22.05.2019 10:11

    Delovne zapore:- Zaradi popravila jaška bo predvidoma do 13. ure, na primorski hitri cesti zaprt uvoz Izola proti Kopru.- Zaprta[…]

 

 

radioptuj300