Rezultati splošne mature drugi najboljši v zgodovini mature
Družba
Tipografija

Splošno maturo je v spomladanskem roku uspešno opravilo 88,39 odstotka kandidatov, kar je po navedbah ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič drugi najboljši rezultat v zgodovini. Na poklicni maturi je bilo uspešnih 90,9 odstotka dijakov. Zlatih maturantov na splošni maturi je letos 260, 17 pa jih je doseglo vse točke, so pojasnili danes.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičeva je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani čestitala vsem, ki so maturo uspešno opravili, ter dodala, da je danes poseben dan za vse maturante, starše in učitelje, ker so letos priča dobrim rezultatom na maturi, tako splošni kot poklicni maturi.

Splošno maturo je v spomladanskem roku skupno opravljalo 6890 kandidatov, kar je nekaj manj kot lani, razlog pa je v manjšanju generacij, in sicer iz 35 maturitetnih predmetov na 83 šolah po Sloveniji. "Celotna uspešnost je zgodovinska oz. druga v zgodovini po najboljšem uspehu, saj znaša 88,4 odstotka, lani 89,7 odstotka," je dejala ministrica.

Zlatih maturantov, torej tistih, ki so dosegli 30 do 34 točk, je bilo letos 260 (lani 320), vseh 34 točk pa jih je doseglo 17 (lani 16). Makovec Brenčičeva je posebej izpostavila tudi rezultate mednarodne mature, saj je dijak Gimnazije Bežigrad dosegel vse možne točke (45).

Kandidati, ki so opravljali splošno maturo, so se z rezultati seznanili danes ob 7. uri, na šolah pa so jim danes slavnostno podelili spričevala, je pojasnil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc.

Predsednik komisije za splošno maturo Blaž Zmazek je ob predstavitvi poročila o izvedbi letošnjega spomladanskega roka splošne mature izpostavil, da so priprave na maturo potekale pravočasno in temeljito, kršitev izpitne tajnosti ni bilo, za kar skrbi Državni izpitni center in tudi šole, na katerih se izvaja splošna matura. "Državna komisija je ugotovila, da so rezultati mature objektivni in verodostojni ter primerljivi z rezultati prejšnjih let," je zatrdil.

Na šolah je bilo letos sicer pri splošni maturi 35.342 izpitov, izvedli so 22.255 ustnih izpitov in več kot 14.000 seminarskih nalog, laboratorijskih vaj in projektnih nalog. Pri splošni maturi pa so angažirali 1154 zunanjih strokovnjakov, ki je ocenilo več kot 73.000 izpitnih pol.

V torek pa je tudi zadnji rok za prijavo k jesenskemu roku splošne mature, pisne izpite bodo opravljali med 24. in 30. avgustom, do 2. septembra pa bodo potekali ustni izpiti. Z rezultati bodo seznanjeni na šolah 16. septembra.

Rezultati poklicne mature so znani že od 4. julija. Poklicno maturo je na 149 srednjih šolah opravljalo 8042 kandidatov, delež uspešnih je 90,9-odstoten, kar je še malce več kot preteklo leto.

Sta

Fotografija je simbolična.

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300