Razstava ptujskih klekljaric: Šali s čipko, ki jemljejo dih
Družba
Tipografija

Ptujske klekljarice ponovno navdušujejo s svojimi vrhunskimi čipkarskimi izdelki. V nakupovalnem središču Qlandia so 25. maja odprle že svojo peto razstavo na tej lokaciji. Na njej razstavljajo elegantne šale s čipko, ki, kot pravijo same avtorice teh vrhunskih izdelkov, nimajo cene, toliko je vloženega dela, truda, navdiha, potrpežljivosti.

Klekljarice so Milena Bajec, Mira Ferme, Stanka Greifoner Nadižar, Dragica Hrenko, Jožica Jenko, Danica Prelog, Grozdana Sedič, Irena Tomanič, Nada Zadravec in Jožica Zagoršek. Njihova mentorica je Jana Dobnik, ki se s čipkarstvom ukvarja že dolgih 52 let.

Izdelki za letošnjo razstavo so nastajali celo leto. Pri njihovi izdelavi so klekljarice uporabile nekatere nove tehnike, ki so se je naučile v tem letu, nekatere pa so ostale pri starih tehnikah. Poiskale so vzorce, izbrale barve in sklekljale čipke. Za njihovo izdelavo so porabile veliko časa. Na razstavi je na ogled šal, ki je v celoti iz čipke, za njegovo izdelavo je klekljarica porabila okrog 220 ur. Ptujske klekljarice so skupaj že okrog 22 let, svojo skupno zgodbo pa so začele na pobudo Nade Zadravec, ki se je želela naučiti dobro klekljati. Mentorica Dobnikova se je s klekljanjem srečala že pri šestih letih, ko jo je mama vpisala v čipkarsko šolo. Izhaja iz Idrije, kjer je tudi doma slovenska čipka. Svoje znanje pa že dolgo tudi prenaša na vse tiste, ki želijo spoznati svet čipke. Klekljarica mora biti pri svojem delu potrpežljiva, natančna, koncentrirana, po potrebi izdelek tudi popravljati, če se zmoti, je povedala. Klekljajo z bombažem, nekatere tudi z lanom. Čipka, ki krasi letošnje izdelke, je našita na svilo. Čipka je tudi dragoceno darilo, vendar mora človek v tem primeru premisliti o tem, komu jo podarja in kakšno, saj jo je treba znati vzdrževati.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 17:17

    Zastoji:- Na gorenjski avtocesti med priključkom Podtabor in viaduktom Ljubno proti Karavankam, 4 km.- Zastoj tovornih vozil na dolenjski avtocesti[…]

radioptuj300