Ptuj: Bodo mali bolniki ostali brez humanitarnih evrov od zamaškov?
Družba
Tipografija

Humanitarno zbiranje zamaškov, ki se je na Ptuju začelo organizirano na pobudo Ignaca Habjaniča v letu 2011, je v teh letih doživelo neverjeten odziv ljudi, ki želijo pomagati tudi na ta način. Iz skromnih 200 kg zbranih zamaškov na začetku jih je bilo doslej v zbirni center oz. v predelavo v Črno na Koroškem, v podjetje MP Reciklaža, prepeljanih dobrih 48.806 kg. Z zadnjim odvozom v tem letu v ta predelovalni center, ki se bo zgodil 2. avgusta letos, jih bo prepeljanih krepko čez 50.000 kg.

Pri odvozih so vedno pomagali tudi vojaki slovenske vojske, številne znane osebnosti, mladi. Avgusta pa bodo priskočili na pomoč znani športniki Ptuja, pove Ignac Habjanič, ki ga v teh dneh še posebej skrbi, ker so se v Žerjavu odločili, da več ne bodo sprejemali zamaškov.

Takšno odločitev, ki, kot pravijo odgovorni v podjetju, je poslovne narave, so sprejeli že konec marca letos. Vse letošnje obveze pa bodo še izpolnili, tako bodo sprejeli še tudi ptujski praznični odvoz, ki bo, kot kaže, rekorden, tudi zaradi intenzivne akcije zbiranja zamaškov v OŠ Ljudski vrt na Ptuju. Vsak teden zberejo toliko zamaškov, kot jih je z vseh lokacij pred to akcijo Ignac Habjanič zbral mesečno. Skupaj kar nekaj sto kg. Učenci oz. razredi so tekmo za najboljši razred, ki ga bo ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič peljala na pico, kot kaže, vzeli zelo resno. Sicer pa ni toliko pomemben tekmovalni duh, kot je pomembno zavedanje, da s tem nekomu pomagaš k vzdrževanju oz. izboljšanju zdravja. Pomembna pa je tudi privzgojitev odgovornega odnosa do okolja in zavedanje, da se odpadki lahko ponovno koristno uporabijo pri izdelavi drugih proizvodov, da ne končajo v naravi. Izkupiček avgustovskega odvoza bo namenjen za pokrivanje stroškov terapij za 10-letnega Iztoka Mlakarja iz Lendave, ki je zbolel za cerebralno paralizo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 16:39

    Zaprt je vozni pas zaradi okvare tovornega vozila na vipavski hitri cesti med predorom Barnica in pokritim vkopom Rebernice 2[…]

radioptuj300