Podravje: Na Gomili nova postojanka radioamaterjev
Družba
Tipografija

Spust antene z zahodnega grajskega stolpa je bil 6. junija uspešno izveden. Brez pomoči avtodvigala in gasilcev zagotovo ne bi šlo. Dolžina antene je 7,5 metra in tehta okrog 80 kg. Po spustu so anteno razstavili in jo bodo prepeljali na Gomilo. Tam jo bodo ponovno sestavili in jo nekoliko predelali za uporabo na 14, 21 in 28 MHz.

„Montirana bo na višini okrog 16 metrov in postavljena v smeri Severne Amerike. Ta smer je na tekmovanjih zelo pomembna, saj je tam največje število radioamaterjev. Kot glavni anteni imamo po mojem načrtu, dizajnu in izdelavi že pripravljeni dve novi Yagi anteni. Prva bo montirana na višini 25 metrov, namenjena bo za frekvenčne pasove: 14, 21 in 28 MHz. Druga nova antena je prav tako Yagi antena, ki jo bomo uporabljali na 7 MHz. Tudi ta je izdelana po mojem načrtu. Montirana bo na višini 22 m. Obe novi anteni bosta nameščeni na drogu, ki ga obračamo s pomočjo rotorja, da lahko izbiramo smer, iz katere želimo sprejemati signale. Za ti novi anteni smo v lanskem letu prejeli donacijo v materialu podjetja Impol iz Slovenske Bistrice – 146 kg aluminijaste cevi. Če bi takšne antene kupili, bi zanje odšteli okrog 5.500 evrov. Na stolpu imamo predvideno še eno anteno za 14, 21 in 28 MHz. Na višini okrog 12 metrov bomo v smeri Azije (Japonske) pritrdili anteno, ki je bila na gradu med letoma 1980 in 2011. To smo popravili in jo bomo sedaj uporabili. Za 3,5 MHz in 1,8 MHz bomo zaenkrat naredili žične dipol antene, s tem pa pokrili glavne frekvenčne pasove, ki se uporabljajo na tekmovanjih. Ob antenah za kratki val (KV) imamo predvideno še postavitev anten za UKV (ultrakratki val). Za to smo predvideli postavitev še enega, 15 metrov visokega stolpa, o katerem pa zaenkrat samo razmišljamo, ker je ostalega dela preveč,“ je antenske načrte na Gomili predstavil predsednik Radiokluba Ptuj Aleksander Špindler.

Prenos govornega in elektronskega sporočila brez interneta

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 16:39

    Zaprt je vozni pas zaradi okvare tovornega vozila na vipavski hitri cesti med predorom Barnica in pokritim vkopom Rebernice 2[…]

radioptuj300