50 let ptujskega festivala NZG: Praznik narodno-zabavne glasbe kot ga svet še ni videl
Družba
Tipografija

V sklopu 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih je 50 let praznoval tudi najstarejši in najkakovostnejši festival narodno-zabavne glasbe Slovenije, ki je s svojim zgledom in poslanstvom po ohranjanju in razširjanju narodno-zabavne glasbe utiral pot tudi drugim narodno-zabavnim festivalom v Sloveniji.

Ptujski festival narodno-zabavne glasbe je vseskozi vztrajal in gradil na kakovosti. Mnogi ansambli, ki še danes kraljujejo na slovenski narodno-zabavni sceni, so šli skozi njegovo strogo sito. Z največjim spoštovanjem o njem govorijo tudi člani ansambla Fantje z vseh vetrov, ki so bili med tistimi, ki so začenjali svojo glasbeno pot že na prvem festivalu. V jubilejnem letu so se vrnili kot veliki zmagovalci finala 50. festivala. Njihova pesem Te domače viže, pod katero se je podpisal Franc Pupis, je postala naj viža vseh 50 let ptujskega festivala narodno-zabavne glasbe. Plaketo so prejeli iz rok predsednika RS Boruta Pahorja. Takšno zmagoslavje, kot so ga doživeli Fantje z vseh vetrov, doživijo le redki ansambli, zagotovo pa vsi tisti, ki pojejo o temah, ki so pomembne za domovino, o ljubezni, o mamah, dekletih, o slovenski zemlji, ki čutijo občinstvo in občinstvo njih. Slovenski ansambli narodno-zabavne glasbe so veliki ambasadorji Slovenije na svojih poteh v tujino, kjer pa za zdaj narodno glasbo bolj cenijo kot v Sloveniji.

Danes jih je veliko, ansamblov in festivalov, a le kakovostni se bodo ohranili. Kdor bo želel na to pot, se bo moral slej kot prej soočiti tudi s konkurenco, ta pa je mogoča le na festivalih, ki so največji promotor slovenske narodno-zabavne glasbe. Za slovensko narodno-zabavno glasbo se ni bati, kot se tudi ni bati za festivale. Potrebne pa bodo spremembe, česar se še kako zavedajo organizatorji festivalov in tudi ansambli. Na tej poti pa potrebujejo tudi podporo slovenske države, predvsem pa lokalnih skupnosti in ministrstva za kulturo glede na pomen in sporočilnost, ki ga imajo v slovenski identiteti.

Letošnje festivalsko dogajanje, ki je v treh dneh na Ptuj pritegnilo krepko več kot 5000 ljubiteljev narodno-zabavne glasbe, je dobra popotnica 51. festivalu, kot tudi spodbuda mladim ansamblom, da se dokažejo s kakovostnim igranjem in petjem ter tako poskrbijo za svoj preboj. Svoje pa bo moralo ob novih festivalskih zgodbah zagotovo povedati tudi mesto, ki je po začetnem navdušenju ob rojstvu festivala v zadnjih letih nanj skoraj pozabilo, kot da ne bi bil tudi del njegove identitete. Upati je, da bo – po letošnjem zgledu – tudi finančna podpora zrasla.

Tudi priznanje predsednika Republike Slovenije družbi Radio-Tednik Ptuj za ohranjanje in razvoj slovenske narodno-zabavne glasbe nekaj pove. Kot je povedal avtor naj viže 50 let ptujskega festivala Te domače viže Franc Pupis, je ta nastala iz ponosa. Tako tudi moramo biti na narodno-zabavno glasbo ponosni vsi Slovenci.

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice
Sreda, 07 December 2016 11:37
Tudi v zdravstvu obstajajo panoge, ki so manj privlačne. Ena takšnih je gotovo tudi oskrba kroničnih...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 10.12.2019 13:13

    Zaradi razsutega tovora je zaprta cesta Lenart - Gornja Radgona pri Spodnji Ščavnici. Čakalna doba je na mejnih prehodih Gruškovje[…]

 

 

radioptuj300