Ptuj, Hajdina: Mitja in Tomaž, bronasta s kemijske in filozofske olimpijade
Družba
Tipografija

Za Hajdinčana Mitjo Kodermana in Ptujčana Tomaža Žgeča so se junija letos zaprla gimnazijska vrata. Svoja gimnazijska leta sta zaključila na najboljši možni način, z uspešno udeležbo na kemijski olimpijadi v Parizu in filozofski olimpijadi v Rimu.

Za kratek čas sta se vrnila 1. septembra, da sta predstavila svoja dosežka, na katera nista samo sama ponosna, nanju je ponosna tudi Gimnazija Ptuj, njuna profesorja Boris Zmazek in Vida Otič, ki sta bila tudi njuna prva mentorja, in okolje, v katerem živita.

Za oba so gimnazijska leta hitro minila, na izbrana študija odhajata z lepimi spomini in polna pričakovanj.

Mitja Koderman: »Teoretični del je bil težji od praktičnega«

Mitja Kodermanbi, če bi se moral v 9. razredu OŠ še enkrat odločiti o nadaljevanju izobraževanja v srednji šoli, ponovno izbral Gimnazijo Ptuj. Veliko novega so se s sošolci naučili, stkali pristna prijateljstva, ki jih bodo negovali še naprej, uživali na druženjih in ob drugih priložnostih. Tudi na maturi mu je šlo dobro, saj ni tako zahtevna, kot jo želijo predstaviti nekateri. Od vseh predmetov mu je šla kemija še najbolje, okupirala ga je že v osnovni šoli. Privlačila ga je zaradi urejenosti in reda, ki vlada v njej, pa tudi zaradi možnosti odkrivanja novih zakonitosti.

Na kemijsko olimpijado so se pripravljali vsako soboto v Ljubljani, na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, od januarja naprej. Uspešno je bilo treba opraviti tri izbirne teste. Najboljši štirje na zadnjih dveh testih: Mitja Koderman (Gimnazija Ptuj), Tijan Prijon (Gimnazija Bežigrad), Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj) in Dren Gruden (Gimnazija Bežigrad) so dobili vozovnico za udeležbo na 51. kemijski olimpijadi v Parizu, kjer je letos sodelovalo več kot 309 mladih iz 80 držav sveta. Njihova spremljevalca sta bila dr. Andrej Godec (glavni mentor) in dr. Berta Košmrlj, oba s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Ljubljana.

Tekmovanje je potekalo v dveh delih, vsak je trajal po pet ur. Prvi del je zajemal praktično delo v laboratoriju, v drugem delu pa je šlo za preizkus teoretičnih znanj. Vsi štirje udeleženci iz Slovenije so prejeli bronasta priznanja, kar je lep uspeh. Mitja je zadovoljen, četudi priznava, da bi lahko bilo še bolje. Teoretični del, ki je zajemal vsa področja kemije, je bil veliko težji od praktičnega, ki je zajemal rešitev treh nalog v laboratoriju, organsko sintezo in dve analitični; analizirali so vino, koliko ima železa, žveplovega dioksida.

Kemijo si je Mitja izbral tudi kot študijsko smer. Kaj bo po končanem študiju, še ne razmišlja. Sicer pa je tudi športnik po duši, trenira karate. Rad pa se tudi druži s prijatelji.

Tomaž Žgeč: »Psihologija me zanima že od nekdaj«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300