Na kmetiji ni kot v hotelu
Družba
Tipografija

Obisk ali počitnice na turističnih kmetijah so tako v svetu kot tudi pri nas priljubljene, saj gostu ponujajo drugačno izkušnjo preživljanja prostega časa, stran od množic in vsakdanjega hitenja, obkroženo z naravo in mirom. Drugačne pa so tudi zato, ker domačini gosta ne sprejmejo v hotel, ampak k sebi domov, kar sicer omogoča pristnejši stik, vendar zahteva tudi spoštovanje nekaterih pravil.

Da bo gost na turistični kmetiji sproščen in brez zadrege, kaj sme in česa ne, so na Združenju turističnih kmetij Slovenije (ZTKS) skupaj s celjskim kmetijsko-gozdarskim zavodom pripravili zloženko z naslovom Kmetija ni hotel in v njej na simpatičen način zapisali in ilustrirali koristna priporočila glede preživljanja časa na kmetiji. »Priti na turistično kmetijo največkrat pomeni priti k 'prijateljem domov', k ljudem, ki svoje goste sprejmejo pod svojo streho, k svoji mizi, v svoj dom. A kljub občutku domačnosti je tudi na turistični kmetiji treba spoštovati nekaj 'pravil', ki niso identična hotelskim,« sta zapisala avtorja Darja Verbič in Janez Resnik.

Čeprav smo na počitnicah, ne smemo pozabiti, da smo sicer na turistični kmetiji, ki pa se najbrž v prvi vrsti ukvarja s kmetovanjem, pri katerem urnik igra pomembno vlogo, zato se je treba držati dogovorjenega časa prehranjevanja, ob tem pa seveda upoštevati, da ni mogoče dobiti vsega, kar se kupi v trgovini, saj je jedilnik praviloma sestavljen iz domačih pridelkov. Za mnoge, še posebej mestne otroke, je obisk kmetije izjemno doživetje, vendar to ne pomeni, da se lahko vsak prosto sprehaja naokoli in moti delovni proces.

Zato se na kmetiji pogovarjamo z gospodarjem ali gospodinjo, vprašamo, kdaj lahko obiščemo hlev ali klet, kdaj in s čim smemo hraniti živali, ali je pes kaj hud in ali smemo pocrkljati mačko, prav tako pa se je treba zavedati tudi, da sadje, ki zori v sadovnjakih ali na grmovnicah, ni naše, ampak je kmetov pridelek.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

Prireditvenik

radioptuj300