Ptuj – zakladnica tisočletij, do kdaj še?!
Družba
Tipografija

Daleč največji naložbi na območju starega mestnega jedra v zadnjih letih, obnovi ptujske tržnice, bi bilo pravilneje reči kar novogradnja, saj se na njenem območju vse spreminja. Ob tem pa se ogroža kulturno-zgodovinske pomnike v mestu. Posledice gradnje so vidne že na več objektih. Tresljaje čutijo tudi zaposleni na sedežu Upravne enote. Mimohodi in prihodi v to stavbo, ki je prav tako kulturno-zgodovinski spomenik, postajajo iz dneva v dan nevarnejši. S pločnika ob stavbi so bila odstranjena vsa opozorila zaradi odpadanja ometa, čeprav fasada zaradi tresljajev odpada še bolj pospešeno kot prej.

Iz UE Ptuj zato pozivajo, da se mimoidoči zavarujejo. Povsem nerazumljivo je, da se ob taki gradnji ne zagotovi stalna varna uporaba bližnjih stavb in površin, za katere se ve, da propadajo že dlje časa, ob gradnji pa je propadanje še hitrejše. Medtem ko v posameznih občinah sklepajo posebne pogodbe o odškodninah (nadomestilih) ob gradnji cest zaradi morebitnih poškodb objektov ob njej, zakaj podobnih obvez ni pri posegih v tako občutljive prostore, kot so stara mestna jedra s svojimi neprecenljivimi kulturno-zgodovinskimi spomeniki, na podlagi katerih Ptuj gradi tudi svojo turistično ponudbo?!

Ptuj – zakladnica tisočletij – potrebuje celovitejšo in predvsem odgovornejšo skrb za kulturno-zgodovinske spomenike na svojem območju, sicer bomo lahko govorili le še o „izgubljeni“ zakladnici tisočletij. Ironija je tudi v tem, da tabla, ki je bila postavljena šele nekaj mesecev po začetku gradnje, ponovno ne opravlja svoje funkcije: da bi kljub gradbišču „vabila“ Ptujčane in druge, naj še naprej obiskujejo lokale na tem območju.

Precej vidne so posledice propadanja spomenikov Povodnovega muzeja, ki so vzidani v mestni stolp. Tudi na to bi morali pomisliti in jih pred začetkom investicije vsaj minimalno zavarovati, da jih težki tovorni promet zaradi gradnje ne bi dodatno ogrožal. Pomnikov preteklosti, ki bi jih morali ustrezno zavarovati in sanirati, je tudi sicer v mestu še veliko.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300