Podlehnik: Mihovo srce je hrepenelo po domu
Družba
Tipografija

Visok jubilej je v zimskih mesecih lanskega leta obeležil Podlehničan Miha Kores, ki je za boljšim življenjem pred več kot 50 leti odpotoval v Ameriko. A bolj kot so leta tekla, večja je bila želja po vrnitvi v domače, rodne kraje.

Slavljenec Miha, leta 1939 rojen v Dežnem pri Podlehniku, je zrasel v družini s petimi otroki, na majhni kmetiji in tako je že zgodaj okusil težko haloško življenje. Kmalu si je poiskal delo v Mariboru na železnici. Nato pa je moral odslužiti vojaščino. Po vrnitvi domov sta se zbližala z rojakinjo Pepco in se leta 1961 poročila v župnijski cerkvi sv. Trojice v Halozah. Preselila sta se na Ptuj in Miha je nekaj časa delal na žagi, nato v Tamu v Mariboru, kjer se je izučil za strugarja in prejel boljše delovno mesto. Dve leti po poroki ju je svakinja Anica navdušila za daljno potovanje v Ameriko. Štiri leta je trajalo, da sta si uredila vso dokumentacijo za odhod in 17. aprila 1967 odpotovala v obljubljeno deželo za boljšim življenjem. Šele ko sta stopila na tuja tla, ko je bila domovina daleč, sta spoznala, kako zelo pogrešata domače kraje in sorodnike ter prijatelje. Za nekaj časa sta se naselila v Chicagu, kjer je bilo največ Slovencev. Prvih pet let je bilo zelo težkih, saj sta se morala učiti tudi tujega jezika in poiskati primerno delo.

Vajena sta bila težkega življenja, vajena sta bila odrekanja in sta se kaj hitro v tujini zaposlila in delala od zore do mraka. Že leta 1972 sta si kupila prvo hišo in mirnejše zaživela. Imela sta srečo, ker sta prišla med domače izseljence in dobre ljudi. Zaživela sta v bližini Lemonta, delovala v župniji sv. Martina Slomška, v slovenskem verskem središču. Vendar so imeli v cerkvi le nedeljske maše, vse drugo pa je potekalo v cerkvi v Chicagu. Kmalu so v Lemontu zgradili še samostan – ameriško Brezje. Tam so se naselili frančiškani, župljani-izseljenci so tako dobili svojo župnijo, posvečeno škofu blaženemu Antonu Martinu Slomšku. V tujini sta se Miha in njegova žena Pepca z ostalimi sorojaki srečevala v slovenskem cerkvenem središču. Tam sta se ustalila in postala ožja sodelavca v cerkvi. Vsi, ki so prišli iz Slovenije, so se ustavili najprej v njunem domu.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300