Ptuj : 20. pohod Po poti Ivana Potrča in Matije Murka
Družba
Tipografija

Drugega januarja je bilo na dvorišču Knjižnice Ivana Potrč Ptuj ponovno zelo živahno. V mrzlem, a sončnem dopoldnevu se je zbralo okrog 200 udeležencev že tradicionalnega pohoda Po poteh Ivana Potrča in Matije Murka, ki je potekal v organizaciji Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in Planinskega društva Ptuj.

To je bil že 20. jubilejni pohod, utrinke s preteklih pohodov si je v sliki in besedi mogoče ogledati tudi na razstavi v ptujski knjižnici, ki sta jo postavila Viktorija Dabič in Ante Mlinarević, tudi vodja prvega pohoda. Vse ostale, tudi dvajsetega, je vodil Janez Vertič, planinski inštruktor in eden izmed Potrčevih sorodnikov. Prvič je med pohodnike prišla tudi hči Ivana Potrča in Branke Jurca, Marjetica Potrč, sin Matjaž se pohoda udeležuje že vrsto let.

Pohodniki od blizu in daleč so vnovič pokazali, da je bila odločitev o organizaciji te ptujske kulturne poti oz. prvega pohoda leta 2001 prava stvar. „Vesela sem, da ste ta praznični dan namenili rekreaciji in druženju med ljudmi, ki prinašajo pozitivno energijo. Dokazujemo, da je tudi okoli nas svet, ki ga je vredno občudovati, ga spoštovati, predvsem pa čuvati. Tako enkraten je, da nam o tem pripovedujejo drugi, sami pa včasih skoraj pozabimo nanj. Z našim pohodom sem pred 20 leti želela pokazati, da tudi pri nas živijo pisatelji, ki jim je mar za ljudi, ki so kazali na krivičnost sveta in želeli, da bi bil vsak človek vreden svojega dostojanstva in spoštovanja. Pisatelji so občutljivi ljudje, ki veliko prej zaznajo krivice in utirajo pot v boljši in pravičnejši svet. Zato je treba kdaj odpreti kakšno knjigo in jim slediti. Vedno več nas je, ki želimo storiti kaj dobrega zase in za ljudi okoli sebe,“ je povedala Viktorija Dabič, ena najzaslužnejših, da je pohod Po poti Ivana Potrča in Matije Murka dobil toliko zvestih udeležencev in da so ga za svoj cilj svojih kulturnih in športnih poti sprejele tudi ptujske in okoliške šole.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 17:17

    Zastoji:- Na gorenjski avtocesti med priključkom Podtabor in viaduktom Ljubno proti Karavankam, 4 km.- Zastoj tovornih vozil na dolenjski avtocesti[…]

radioptuj300