Od malega piskrčka do 1.000 litrov mleka mesečno
Družba
Tipografija

Pogum, zanos, pozitivno, a ne naivno razmišljanje Kmetije Skok oziroma Matica Skoka, ki se je odločil preživljati se s predelavo mleka na domači kmetiji v Žetalah. Mu uspeva? »Bogat še nisem,« je smeje odgovoril.

Matic Skok je s partnerko Ines sklenil, da zaslužek poišče na domači kmetiji. Z očetom gospodari s 15 hektarji zemlje, 23 glavami živine, to pomeni 12 kravami, med repi v štali je še nekaj volov, telic in telet. »Smo specifična kmetija, saj delujemo na dveh lokacijah. Ena tretjina zemljišč je tukaj v Žetalah, kjer površine enkrat letno pokosimo, nato pa pasemo od aprila do novembra, večji del zemljišč pa je na Dravskem polju.« Natančneje v približno 20 kilometrov oddaljenem Lovrencu, to je občina Kidričevo, kjer imajo njivske površine, na katerih pridelujejo poljščine za domače potrebe in še nekaj travnate krme. »Logistično je to velik zalogaj, se je vsaka poteza oziroma vožnja skrbno načrtovana,« je dejal. Koruzne krme ne pridelujejo zaradi težav z vsebnostjo mikotoksinov, ki vplivajo na ješčnost živine.

Kmetovanje je stil življenje, ne le služba

»Odkar se ukvarjamo s predelavo mleka, smo pozorni na vsako malenkost v povezavi s kakovostjo krme, saj se to odraža na mlečnih izdelkih.« Kot omenjeno, se mlada družina ukvarja s predelavo mleka, približno 1.000 litrov mesečno. »Najprej sem začel z nekaj litri, torej s piskrčkom. Izkazalo se je, da povpraševanje po teh izdelkih je. Hobija nisem mogel več združevati s službo in odločili smo se, da če je minimalna plača doma, smo raje doma. Ob tem moram podariti, da gre v tem primeru za stil življenja, ne službo. Ko sem bil v službi, sem se ves čas pritoževal nad delom med prazniki in vikendi, sedaj pa delam ves čas, verjetno še največ med prazniki in vikendi, ampak še enkrat – to je stil življenja,« je povedal mladi očka dveh malih nadobudnežev Tineta in Brine.

Bogatsva v kmetijstvu ni

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300